HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Prehrana za mišično maso
Tehtanje hrane     Objavljeno 20.01.2017 ob 19:04
Mogoče malce neumno vprašanje ampak vseeno, kdaj tehtate hrano? Npr. riž? Preden ga daste kuhati ali potem ko je že skuhan?
Re: Tehtanje hrane     Objavljeno 23.01.2017 ob 10:35
Pred kuhanjem.
Re: Tehtanje hrane     Objavljeno 24.01.2017 ob 11:56
vsa živila se tehtajo ne kuhana ne pečena oziroma surova
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Tehtanje hrane     Objavljeno 26.12.2017 ob 01:09
ja ampak a se ne potem hranilne vrednosti spremenijo? kolko je odstopanja ?
Re: Tehtanje hrane     Objavljeno 26.12.2017 ob 12:02
hranile vrednosti za kuhano hrano so drugačne kot za surovo.

Recimo primer:
100g surovega riža vsebuje 70g OH
Kuhan riž zaradi vsebnosti vode ima 3x večjo težo kar pomeni, da ima 300g kuhanega riža okoli 70g OH, 100g kuhanega riža pa bi imelo 23,33g OH

Pri mesu je pa obratna zgodba, ker s pečenjem izgubi določen delež vode ima meso po pečenju manjšo težo kot surovo.
Recimo lep primer je tole: 100g surovega govejega mesa ima okoli 20-21g beljakovin, 100g sušenega govejega pršuta pa ima vrednost okoli 32-35g beljakovin.

Če tehtaš hrano vso nepripravljeno/ne kuhano/ne pečeno se držiš teh vrednosti, ki veljajo za živila v tabeli hranilnih vrednosti. Večina pripravljenih in obdelanih stvari pa ima tako navedeno sestavo posebej na embalaži živila.
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov