HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Individualni programi
jojo efekt (?)     Objavljeno 06.02.2017 ob 13:18
Pozdravljeni!

Pisala sem vam že nekaj tednov nazaj, ko sem skušala izgubiti še zadnjih nekaj kg (maščobe). To mi je tudi uspelo. V roku 2 mesecev sem izguila 3-4kg, se lepo preoblikovala (iz 64 na 59,5). To tudi ni bil problem ali kakšnega večjega napora, saj treniram 4-5x tedensko in tudi pri hrani znam biti disciplinirana.

Vendar sem sedaj (izpitno-učenje), malo zanemarila treninge, zaradi vsega časa, ki ga namenim učenju+bil je čas da po letu brez pavze malo ustavim konje, saj se mi je zdelo, da sem bila konstantno utrujena in tudi treninge sem delala že kar težko. Tako da sem si vzela približno 2 tedna pavze (brez treningov-pri prehrani sem se malo manj držala nazaj).

In sedaj po 2 tednih, ko zopet izvajam treninge in sem spet nazaj v starem ritmu, opažam, da se mi je zopet začela okoli trebuha nalagati maščoba. Res je, da sem skoraj vsak dan preveč zahtevna do sebe in prenašam premalo OH,ker se bojim, da tako ne bo pravega napredka. Sedaj vagam 61kg (v zadnjem času sem pridobila 1,5kg in to precej na hitro). Ali je to jojo efekt?
Zanima me, kaj naj sedaj naredim - zopet prekinem treninge in začnem z novim jedilnikom (več OH, količina B ostane visoka, zdrave M) ali kako? Zdi se mi, da če bom še bolj manjšala kalorije, bo po tem, ko bom začela normalno jest, zopet prišlo do tega.

Problem se mi zdi, je predvsem v tem, da se bojim vnašati OH oziroma jih ne znam pravilno razporedit

Da napišem še jedilnik (namen je cik-cak dieta):
Z: čičerika+2jajca/paprika+2jajca/piščanjčje prsi+jajce+brokoli/ovseni+riževo mleko zelo redko (na dan,ko dopoldne naredim trening)/fižol+piščančje prsi+jajce
M1: jabolko+skuta+oreščki+žlica lanenih (okoli 11-12h)
K: piščanec+zelenjava/tuna + zelenjava/ čufti+zelenjava/ pasulj / obara / na visok dan OH riževi špageti/rižota
M2: skuta+jabolko/nič/grški+jabolko
V: skuta+banana+oreščki/ (na dan visokega OH porriddge), včasih dimljen losos+koruza/zelenjava/skuta+riževo/ (kadar si res želim pojem 2 sirova štrukja)/fižol+piščančje prsi+jajce
Prosim za pomoč.

LP
Re: jojo efekt (?)     Objavljeno 06.02.2017 ob 13:26
Pozdravljena,

očitno smo tvojo temo po pomoti spregledali zaradi tega nisi dobila žal odgovora.

Yo-yo efekt je kadar drastično shujšaš na hitro in vse kg in še več pridobiš nazaj, to se zgodi pri radikalnih dietah.

V tvojem primeru glede na napisano prehrano menim da ne gre za yo yo efekt ampak so zaradi neaktivnosti tvoje glikogenske rezerve bolj polne. Bolj kot so glikogenske rezerve polne več kg pokaže tehtnica, zato je tudi nihanje telesne teže lahko tudi med 1,5 do 2kg čisto nekaj običajnega.

Če ne treniraš pomeni, da tvoje telo ne potroši toliko kalorij kar pomeni da višek kalorij oziroma presežek konča v maščobnem tkivu. V tvojem primeru če si zmanjšala telesno aktivnost bi morala tudi zmanjšati kalorični vnos. vsekakor pa če ni treninga čez čas čvrstost telesa upade. Telesna aktivnost pospeši tudi tvoj metabolizem, v času neaktivnosti se tvoj metabolizem upočasni.

Predlagam, da začneš spet pridno trenirati in da začneš s prehrano spet bolj po planu.
Pri tvojem jedilniku je izbira živil v večini ok edino pogrešam količino živil, ker če količinsko presežeš tvoj dnevni vnos tudi ob taki prehrani ne moreš napredovati. Zato bi bilo dobro da si hrano odmeriš oziroma pripišeš količine da dobimo neko okvirno vrednost tvojega dnevnega vnosa.
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: jojo efekt (?)     Objavljeno 06.02.2017 ob 14:35
Odgovor je bil dejansko zelo hiter,hvala!

Z: približno 2 žlici čičerike/graha/2 korenja+2 jajci. ALI četrt brokolija+2 jajci ALI četrt brokolija+2 jajci+korenje ALI konzerva tune+žlica graha+žlica koruze ALI 4 žlice ovsenih kosmičev z 2dcl riževega mleka
M1: jabolko+skuta+oreščki(1 velika žlica)+žlica lanenih (okoli 11-12h)
K (okoli 2h ali 3h): okoli 100gramov piščanca+pol velikega krožnika zelenjave ALI konzerva tune + pol krožnika zelenjave ALI velik krožnik česarkoli. Razen ko jem OHje, je to približno za 1 šeflo -riž,makaroni... ( )
M2: skuta+jabolko/nič/grški+jabolko
V: 250g skute+pol banane+4 žlice grškega jogurta ALI 250g skute+oreščki (1žlica)+celo naribano jabolko ALI 40g lososa+ nekaj žlic zelenjave ALI 2 sirova štruklja ALI 4 žlice ovsenih+2dcl riževega


V glavnem, začela bom nazaj, seveda. ampak bi rada prišla pod 60kg (približno 58kg je idealno), vendar se ne želim vrteti v začaranem krogu.

HVALA!

Re: jojo efekt (?)     Objavljeno 06.02.2017 ob 19:09
jedilnik zgleda ok glede na količine...

Ne se preveč osredotočati na kg, vem da punce rade to prevečkrat počnejo zato priporočam da naj bo tvoje merilo za napredek ogledalo in ne tehtnica
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov