HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 02.12.2010 ob 13:03
Spoštovani dr. Aleksandar,

pišem vam saj imam problem z ahilovo tetivo na desni nogi in sicer mi je bilo včeraj na podlagi opravljenega UZ pregleda ugotovljeno, da je le-ta natrgana in sicer je verzel po višini dolga 7mm, tlorisno pa 0,3 mm. Nabiranje kalcija še ni vidno.. Poškodba je blizu narastišča na peti. Poleg tega so vidna tudi vnetja (nekaj na b....
Omenjena poškodba oz. prvi znaki v obliki lažje bolečine in otekline so bili vidni pred tremi tedni.

Treniram košarko in me omenjena poškdoba skrbi, saj ne želim, da bi prišlo do strganja le-te.

Do konca 1. dela tekmovanja so še trije tedni (3 tekme). Vljudno bi Vas prosil za vaš nasvet glede nastopa na tekmah in predvsem kaj lahko storim preventivno, da nebi prišlo do resnejše poškodbe?
Ali bi bilo smiselno v športnih copatih nositi silikonske vložke, ki naj bi skrajšali tetivo in posledično zmanjšali obremenitev?

Iskreno se zahvaljujem za vašo pomoč. LP!
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 02.12.2010 ob 14:20
Vnetje je verjetno tudi na burzi, "balončku" ki poteka pod kito in preprečuje njeno drgnjenje ob kost.

Ob natrganini 7mm moraš računat na približno 4 tedenski premor. Portebna bo intenzivna fizioterapija z ultrazvoko, laserjem, slanimi kopeli itd. V primeru da ne počivaš, tvegaš raztrganino. Silikonski vložki so bolj preventiva , nosi jih takrat ko bo tetiva zaceljena.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 02.12.2010 ob 15:33
Pozdravljeni dr. Aleksander,

najprvo bi se Vam rad zahvalil za hiter odgovor. Hvala!

Drugace pa se bom zglasil pri osebni zdravnici in prosil za fizeoterapijo, ki ste jo omenili. Glede 4 tedenskega počitka pa imam vprašanje, kaj mi svetujete oz. kako bi lahko vzdrževal kondicijo, kakšne vrste aktivnosti lahko opravljam. (fitnes, plavanje, mogoče kolo ). Moram priznati, da sem zelo strasten smučar in kot vidite nas sneg ze lepo vabi na bele strmine in posledično bom verjetno zastavil mal smešno vprašanje, ali smučanje obremenjuje tetivo, glede na dejstvo, da je noga fiksirana v pancarju ter je poudarek predvsem na gibanju celotnega telesa?

Zanima me, kaj tocno pomeni mirovanje glede na to, da nimam gibsa oz. longete, sama tetiva pa se obremenjuje tudi v primeru hoje po stopnicah in hoje nasploh.

Hvala se 1x za vaš trud ter za vaše nasvete.

Lep dan Vam želim!
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 03.12.2010 ob 10:40
Plavanje in kolo se mi zdita primerna izbira za vzdrževanje kondicije, smučanje nekoliko manj.
Glede smučanja pa je tako, da noga sicer je fikisirana v pancarju, vendar pa je obremenitev na ostalo telo in sklepe toliko večja, še posebej sedaj, ko boš (hote ali nehote, torej podzavestno) "ščitil" tetivo in bo gibanje celega telesa drugačno, kar ponovno lahko privede do drugih poškodb.
Seveda pa je to le moje mnenje, uradne smernice o tem kaj ja in kaj ne ob natrgani tetivi ne obstajajo.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 02.01.2011 ob 15:44
Pozdravljeni.

Sem vrhunski športnik, star 18 let, treniram badminton že 12 let. Pred 3 dnevi sem na pripravah v Zagrebu ob normalnem doskoku (kakršnih je bilo v moji karieri na tisoče) začutil pok v levi ahilovi tetivi. Takoj sem prenehal z aktivnostjo, po cca. 2 minutah se je začela pojavljati bolečina, ki je bila vse večja. Hladil sem z ledom.

Leve ahilove tetive nisem imel nikoli poškodovane (lani sem imel desno nategnjeno), hkrati pa se poškodba tudi ni zgodila ob kakem napačnem ali pretiranem gibu, zato sklepam, da so morale biti prej v levi tetivi nabrane kakšne mikropoškodbe.

Priznani zagrebški fizioterapevt je ob anamnezi dejal, da gre verjetno za parcialno rupturo ahilove tetive, naj strogo mirujem, hladim in grem čimprej na ultrazvok (naročen sem jutri v Mariboru). Dodal je še, da bo okrevanje verjetno trajalo od 6-12 tednov, kar za mene praktično pomeni že zaključeno sezono.

Kot vsi športniki pa se tudi sam s tem ne morem kar sprijaznit (čeprav vem, da sem lani ob nategnjeni desni tetivi naredil napako, saj sem treniral in celo tekmoval že po 4 dnevih).

Zato me zanima, kakšno je Vaše mnenje ob tem... ali je možno, da je kljub poku tetiva le nategnjena (na nogo sicer ne stopam, stopalo lahko dvignem navzgor do določene meje, če pritisnem stopalo navzdol pa so čutne ostre bolečine že takoj). Kakšna je torej najverjetnejša diagnoza in hkrati prognoza okrevanja in terapije?

Lep dan.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 02.01.2011 ob 19:03
Se strinjam z mnenjem, ki ti ga je povedal fizioterapevt. Glede na opis je ruptura tetive dokaj verjetna, čeprav dokler nimaš izvida ultrazvoka je o tem dokaj brezpredmetno govoriti, lahko samo ugibamo. Šele ko to opraviš in ko boš imel diagnozo, ti bom lahko povedal koliko časa bo trajalo okrevanje, kaj narediti za hitrejše okrevanje itd.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 02.01.2011 ob 21:48

Kot vsi športniki pa se tudi sam s tem ne morem kar sprijaznit (čeprav vem, da sem lani ob nategnjeni desni tetivi naredil napako, saj sem treniral in celo tekmoval že po 4 dnevih).


priporočam ti, da ne hitiš preveč, saj te to lahko stane uspešnega okrevanja.

Miha Zupan: VEČINO STA ATA PA MAMA ŽE NARDILA.        Elliot Hulse: WE'RE ALL HERE TO FUCK.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 02.01.2011 ob 21:50
kak wayne rooney pa verjetno tudi nisi, da bi ti klub plačeval drage rehabilitacije po ameriki...-tako je če 1 teden po zvinu gležnja že igraš tekmo na najvišji ravni.
tako da, vzemi si čas in zaceli stvar
Miha Zupan: VEČINO STA ATA PA MAMA ŽE NARDILA.        Elliot Hulse: WE'RE ALL HERE TO FUCK.
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 03.01.2011 ob 12:06
Hvala vsem za odgovore, še posebej dr. Đorđevskemu.

Današnji izvidi so sledeči:

Klinični pregled (Tomaž Jagrič, dr.med.):
neboleča palp. v področju maleolov, boleč pritisk na področje narastišča ahilove tetive na petnici, potek ahilove tetive b.p., brez tipnega defekta, Thompsonov test neg., plantarna fleksija izvedljiva, vendar bolečinsko nekoliko zmanjšana, ligamentarni aparat čvrst, nogo obremenjuje, brez NC izpadov.

RTG levega gležnja in stopala (Tomaž Jagrič, dr.med.):
brez zanesljivih znakov za svežo poškodbo skeleta; diagnoza: Distorsio Atc Sin., Entesitis Tendini Calcanei Lat. Sin.

UZ ahilove tetive (Andreja Bosiljevac, dr.med.):
tendinitis; prisoten naznačen edem v predelu nasadišča na calceanus; majhna tekočinska kolekcija ob med. maleolusu; ruptura ahilove tetive ni diferencirana.

Terapija: mirovanje do 2 tedna, analgetik s protivnetnim delovanjem, lokalno hlajenje, postopno razgibavanje.

Ob ultrazvoku mi je še povedala, da je do poka prišlo zaradi raztrganja mikrovlaken, česar pa tak UZ ne more pokazat. Zdaj me zanima še vaše mnenje, kako resna je stvar, koliko časa bo potrebno počivati, kdaj se lahko začnem postopoma vračati na igrišča, kako lahko okrevanje pospešim, kakšna je priporočljiva terapija...

Najlepša hvala za vašo pomoč!
Re: Natrgana ahilova tetiva     Objavljeno 03.01.2011 ob 17:07
Glede na opis zdravnika je ruptura malo verjetna, kar je dobro, ni pa dobro dejstvo da gre za vnetje tetive, ki - če ni konca sanirano - lahko vodi v klinično "neme" rupture, ki potem privedejo do rupture tetive.
Priporočal bi enako terapijo, kot ti jo je svetoval zdravnik, s tem da se je tega treba res striktno držat, skratka 2 tedna intenzivnega zdravljenja in izogibanja obremenitvam.
Po koncu terapije in preden začneš s treningi, pa bi vsekakor svetoval ponovni UZ pregled tetive, ki bo pokazal v kolikšni meri je zaceljena. Če se boš držal teh navodil je dokaj velika možnost, da boš izgubil le kakšna 2-3 tedna polnega treninga. V nasprotnem primeru obstaja grožnja, da izgubiš nekaj mesecev.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov