HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
MR Rame-Razlaga izvida končnega mnenja radiologa     Objavljeno 01.02.2020 ob 17:49
Zdravo,
imela sem magnet rame.Že pri ultrazvoku me je radiolog vprasal,če sem se kdaj poškodovala pri športu.Moja narava dela je v pisarni,vsak dan cca.8ur za računalnikom.Ker bolečina ne pojenja,so naredili še magnet predno se določi terapija.Prosila bi za razlago prejetega mnenja radiologa na prejetem izvidu in morebitne predloge za zdravljenje.Mnenje je sledeče:Subakromialni utesnitveni sindrom s tendinitisom supraspinatusa.Tendinoza subskapularisa s susp.majhno parcialno rupturo ob narastišču.Najlepša hvala.Lp
Re: MR Rame-Razlaga izvida končnega mnenja radiologa     Objavljeno 02.02.2020 ob 18:11
Subakromialni utesnitveni sindrom je pogost pojav predvsem pri športnikih, ki veiko ''delajo'' nad glavo (tenis, odbojka, ipd.) in je povezan z vnetjem/nadraženostjo tkiv v subakromialnem prostoru (glej sliko spodaj). Ni ravno tipičen za pisarniško delo - s ukvarjaš s kakšnim športom v prostem času? Mesto izvora bolečine je običajno ravno mišica supraspinatus, lahko pa je tudi kaj drugega. Glede na to, da je diagnosticiran tendinitis m. supraspinatus, je verjetno to razlog za bolečino. Tetiva subscapularisa pa ni vneta ampak nekoliko degenerirana. Zdi se torej, da je tvoja težava predvsem v tetivah teh dveh mišic. Subakromialni sindrom sam po sebi se običajno zdravi z blagimi do zmernimi vajami za moč in gibljivost, medtem ko je za vpliv na tetive potreben nekoliko ''agresivnejši pristop'' - tetive je potrebno kar precej obremeniti z vadbo, da se remodelirajo. Zaradi subakromialne utesnitve se je potrebno v štartu izogibati vaj, s katerimi s roko segamo visoko nad glavo, in vaj, kjer je rama izrazito v notranji rotaciji (ta dva položaja še bolj stisneta subakromialni prostor in še poslabšujeta stanje).

Če prideš do pravega fizioterapevta bo vedel, kaj narediti, verjetno bo opravil še kakšen dodaten provokativen test, da dodatno potrdi, kje točno je največja težava.

Slika : https://chicagoshoulderdoc.com/site/wp-content/uploads/shoulder-complex-anterior.jpg


Re: MR Rame-Razlaga izvida končnega mnenja radiologa     Objavljeno 24.07.2022 ob 03:21
castaway je napisal/a:

Subakromialni utesnitveni sindrom je pogost pojav predvsem pri športnikih, ki veiko ''delajo'' nad glavo (tenis, odbojka, ipd.) in je povezan z vnetjem/nadraženostjo tkiv v subakromialnem prostoru (glej sliko spodaj). Ni ravno tipičen za pisarniško delo - s ukvarjaš s kakšnim športom v prostem času? Mesto izvora bolečine je običajno ravno mišica supraspinatus, lahko pa je tudi kaj drugega. Glede na to, da je diagnosticiran tendinitis m. supraspinatus, je verjetno to razlog za bolečino. Tetiva subscapularisa pa ni vneta ampak nekoliko degenerirana. Zdi se torej, da je tvoja težava predvsem v tetivah teh dveh mišic. Subakromialni sindrom sam po sebi se običajno zdravi z blagimi do zmernimi vajami za moč in gibljivost, medtem ko je za vpliv na tetive potreben nekoliko ''agresivnejši pristop'' - tetive je potrebno kar precej obremeniti z vadbo, Kako oddati stanovanje v najem. Zaradi subakromialne utesnitve se je potrebno v štartu izogibati vaj, s katerimi s roko segamo visoko nad glavo, in vaj, kjer je rama izrazito v notranji rotaciji (ta dva položaja še bolj stisneta subakromialni prostor in še poslabšujeta stanje).

https://atelierrebul.si/
Če prideš do pravega fizioterapevta bo vedel, kaj narediti, verjetno bo opravil še kakšen dodaten provokativen test, da dodatno potrdi, kje točno je največja težava.

Slika : https://www.telprom.si/


Katja
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov