HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Aktivnosti po operaciji slepiča     Objavljeno 24.04.2016 ob 12:17
Pozdravljeni,
V petek 8.4 sem imel operacijo slepiča in sicer laparoskopsko. Odkrili so mi gangrerozno vnet slepic. (upam da sem se pravilno izrazil). Po operaciji nimam vecjih tezav razen tega, da sem na spodnji rani dobil hematom(nabrala se je kri). Zadnje dni še mogoče čutim nekakšo ''špikanje'' (občasno) v predelu slepiča, ni bolečina.

Zanima me kdaj se lahko normalno zacnem ukvarjat s sportom. Zaenkrat hodim le na sprehode (3-4 km). Sicer se aktivno ukvarjam z nogometom(4-5 treningov na teden+tekma). Kaksne so vase izkusnje? Kaj je boljše prej mogoče kolesariti ali lahek tek? Kdaj nehati oziroma kdaj vidiš da telo ne zmore?

Hvala in lep pozdrav.
Re: Aktivnosti po operaciji slepiča     Objavljeno 25.04.2016 ob 08:58
Če je rana lepo zaceljena (ni rdečine, se ne cedi ven, ne boli) in blato odvajaš normalno ter nimaš bolečin ko recimo zakašljaš, bi lahko 3 tedne po operaciji začel z blažjo aktivnostjo, recimo kolesarjenje. Čez kak teden tudi tek. Skratka probaj se izogibat preveliki obremenitvi na trebušno muskulaturo vsaj še cca 14 dni-
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Aktivnosti po operaciji slepiča     Objavljeno 25.04.2016 ob 15:24
Ja nimam bolecin vendar me vseeno proti veceru, tudi ko hocem zaspat "špika" po trebuhu oziroma bolj v predelu, kjer je bil slepic. Tudi ce se naprimer raztegnem(roke nad glavo, trebuh malo naprej) zacutim blage bolecine oziroma nelagodje. Do kdaj je to nelagodje obicajno?
Kako vem da pretiravam z aktivnostjo? Mi ze blaga bolecine pove da naj neham ali je normalno da na zacetku malce "boli"?
Re: Aktivnosti po operaciji slepiča     Objavljeno 26.04.2016 ob 10:29
Zaradi raztegnitve trebušne stene lahko pride do nelagodja/bolečine. To je znak da rana (ne samo tista površinska, temveč tudi globja, tam kjer je bil slepič) še ni povsem zaceljena.
Blaga bolečina v predelu rane je že znak, da je treba nehati z aktivnostjo.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Aktivnosti po operaciji slepiča     Objavljeno 26.04.2016 ob 18:41
Zanimivo je, da me ne boli na ranah. Če me špika me špika ne mestu kjer je bil slepič in okolica ter nad levo(tisto najmanjšo) rano.
Re: Aktivnosti po operaciji slepiča     Objavljeno 26.04.2016 ob 23:02
Pri laparoskopskih operacijah je to normalno, saj so "vbodne" rane minimalne, glavnina se dokaja v organu samem in zato tam tudi boli. Bo minilo in bo brez posledic, samo bodi potrpežljiv.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Aktivnosti po operaciji slepiča     Objavljeno 02.05.2016 ob 12:54
Pozdravljen

Zdaj so minili 3 tedni po operaciji. Zacel sem z blagimi vajami za trebusne misice(dihalne vaje), rahlim tekom v kombinaciji s hojo.(vec hoje kot teka)
Bolecine se se vedno pojavljajo na predelu slepica vendar ne med aktivnostjo. To pomeni da lahko nadaljujem z aktivnostjo ali ne?
Bolecina je blaga oziroma je bolj nelagodje/špikanje kot pa bolecina.
Naj omenim da ce npr.kašljam cutim na spodnji rani da se ni to to, ni pa bolecine.

Hvala za odgovor in LP

Re: Aktivnosti po operaciji slepiča     Objavljeno 03.05.2016 ob 13:12
Očitno stanje še ni povsem idealno,zato tudi taki občutki. Če gre samo za nelagodje in bolečin med aktivnostjo ni, potem nadaljuj z aktivnostjo do praga bolečine.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov