HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Problem Ultramaratonskega tekača.     Objavljeno 05.04.2016 ob 12:37
Lepo pozdravljeni,

Sem tekač ultramaratonec star 31 let, tek resno treniram zadnjih 6 let. V zadnjih letih sem nanizal nekaj zelo dobrih rezultatov v teku na daljše razdalje - trail ultramaratoni, maratoni itd.

Lansko leto septembra sem se v mesecu dni udeležil dveh resnih tekem nad 100km in potem so začeli moji problemi. Nikakor se ne morem sestaviti skupaj in začeti spet resno trenirati. Probleme imam na obeh nogah - čutim bolečino v mišicah v predelu kolen quadriceps, gastrocnemius (občutek muskelfibra), ki se ga nikakor ne morem znebiti, občutek se občasno seli tudi na kolena. Utrujenost v nogah je še vedno nekako prisotna. Z koleni nikoli nisem imel večjih problemov.

Poskusil sem z daljšo pavzo in dal telesu čas za rehabilitacijo 2 meseca. Malce je boljše ampak še vedno prihajao isti problemi "bolečina v mišicah na nogah" po krajših treningih.

Začel sem z uživanjem THE Nutrition X3M joint protect, THE anti cramp, THE BCAA - Glukozamin ter začel z večjo dozo beljakovin - morda je problem, da ne dobim dovolj hranil v telo.
Ne jem mesa ampak zelo skrbim, da v telo vnašam vse potrebna hranila in se pravilno vegetarjansko prehranjujem. Opravil sem pregled krvi, ki je bil ok vse je bilo v mejnih vrednostih.

Zanima me v čem mislite, da je problem ta problem se mi je pojavil prvič.

Hvala za vaš odgovor,

Mario



mario ansk
Re: Problem Ultramaratonskega tekača.     Objavljeno 06.04.2016 ob 16:01
pozdravljen na forumu, verjetno je prišlo zaradi dolgoročnega izčrpavanja telesa do splošne telesne utrujenosti.
Kljube temu da skrbiš za dovolj velik vnos hranil je pri tvojem športu specifično to, da telesu odžira veliko hranil. Zato je priporočljivo vnašati poleg hrane še druge specifične dodatke.
Za regeneracijo zelo dobro pomagajo dodatki kot so BCAA aminokisline in glutamin. Po aktivnosti priporočam sirotkine beljakovine (THE Amino Whey).
BCAA kot vidim že jemlješ in tudi joint protect za zaščito sklepov.

Kako je kaj z masažami po treningu ali samo masažo (valjčkanje):
http://www.the-nutrition.com/single-clanek/Miofascialna-masaza-oz.-valjckanje/131/filtriraj-po/datum/razvrstitev/padajoce/stran/2
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Problem Ultramaratonskega tekača.     Objavljeno 12.04.2016 ob 17:12
Hvala za vaš odgovor,

Verjetno je res prišlo v mojem primeru do splošne telesne utrujenosti.
V začetku meseca sem začel z uživanjem dodatkov za sklepe, glukozamina, bcaa aminokislin itd. Že po nekaj dneh uživanja sem začutil, da krči in zategnjenost v nogah popuščajo tako, da gre na bolje.

Beljakovine uživam tudi sedaj v fazi mirovanja, ker z bolečinami v nogah ni mogoče resno trenirati.

Zanima me je pamtno z treningi čisto prenehati vse do takrat, ko zategnjenost in bolečina v nogah izgine ali naj treninge opravljam v manjšem obsegu (kratke razdalje - raztezanje).

Masaže z valjčkom opravljam po težkih treningih na masaže nog pa ne hodim. Bi bilo smiselno masaže z valjčokm delati tudi sedaj, ko mirujem.


Hvala
mario ansk
Re: Problem Ultramaratonskega tekača.     Objavljeno 12.04.2016 ob 18:37
Če že, bi jaz poskusil dokler bolečine ne izzvenijo s kako drugo aktivnostjo za ohranjanje vzdržljivosti (plavanje, kolesarjenje, itd.).
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov