HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Izvid kolena, kaj lahko pričakujem čez 20 let?     Objavljeno 11.05.2014 ob 22:29
Bolečin v pravem pomenu besede zaenkrat ni, vendar je že 10 let neprijeten občutek v kolenu, na meji na bolečino. Včasih je koleno tudi precej toplo. Tudi počepa ne morem izvajati normalno in pravilno zaradi kolen. Vedno tudi nekaj poka. Tudi brez uteži težko počepnem, pod pravim kotom se niti ne upam počepnit brez opore, ker me zelo "zašpona" v kolenih.

Zanima me ali izvid nakazuje na poškodbo ali obrabo in ali je verjetnost da bom imel glede na trenutni izvid čez 20 let precejšne težave, v skrajnem primeru celo umetno koleno? Vprašanje pa sem zastavil zato, da vem ali je boljše da se v fitnesu izogibam počepu in nožni ekstenziji z večjo kilažo, da s tem podaljšam trajanje.

MR levo koleno:
Manj kot 5 ml izliva.
Kolateralna ligamenta sta v redu, prav tako patelarni.
Entezitis na nasadišču kvadricepsova tetive.
Zadnji križni ligament je blago distendiran, v srednjem delu zabrazgotinjen, nehomogeno strukturiran. Sprednji križni ligament je stanjšan, nehomogeno strukturiran.
Meniska sta v redu, prav tako hrustanec.

MR desno koleno:
Prakično brez izliva.
Kolateralna ligamenta sta v redu, prav tako patelarni.
Zadnji križni ligament je blago distendiran, nehomogeno strukturiran in v srednjem delu zabrazgotinjen. Sprednji križni ligament je stanjšan, nehomogeno strukturiran.
Lateralni menisk je v redu. V zadnjem rogu medialnega meniska je vidna strukturna nehomogenost kot znak začetne degeneracije.
Manjša hondralna lezija medialnega kondila.
Patelarni hrustanec je v redu.

Izvid ortopeda:
Status:
Bibljivost obeh kolkov prosta in neboleča. Abdukcija, addukcija in rotatcija izvedljive brez težav. Oba kolena sta hladna, prazna. Ekstenzija in fleksija popolni. Stzeinman test, predalčni fenomen in Lachman test negativni. Test hondropatije nakazan. Desno je tipljiv preskok. Koča bp., NC izpadov ni.

Mnenje in Terapija:
Za enkrat priporočam plavanje, izvajanje vaj za kvadriceps.
V primeru ponovnih bolečin pride v poštev artroskopija desnega kolena v lokalni anesteziji.
Re: Izvid kolena, kaj lahko pričakujem čez 20 let?     Objavljeno 12.05.2014 ob 07:21
Glede na izvid ortopeda in MR trenutno ne gre za hujšo poškodbo , prav tako ni videti da bi čez 20 let zaradi trenutnega stanja imel kakšne hude težave- vendar je to samo orientacijsko, praktično nemogoče je povedati kakšno bo stanje jutri, kaj šele čez 20 let. Zaenkrat nobeno zdravljenje ni potrebno, razen vaj za krepitev kvadricepsa ki ti jih lahko pokaže vsak fizioterapevt.
Strinjal bi se z ortopedom, torej če se stanje ne bi umirilo bi bila potrebna artroskopija.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov