HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
bolečine v križu     Objavljeno 18.03.2014 ob 15:08
v zadnjem času so se mi začele ponavljati bolečine v križu. fitnes obiskujem dobro leto dni. na zčetku so bile te bolečine še blažje, pred dobrim tednom dni pa me je konkretno zabolelo ob delanju počepov (sicer z majhno težo za ogrevanje). trening sem prekinil saj nisem mogel narediti niti potiska z nogami, edino izpadni korak. bolečina je prisotna še vedno. na dan ko negrem na fitnes je blažja, ko pa sem na fitnesu se zadeve ponovi (danes nisem mogel dvigovat uteži, vaje za rame), skratka ponovno huda bolečina v križu, kasneje se je razširila tudi na desno nogo. trenutno sem doma in dejansko se komaj premikam. verjamem, da bo čez čas bolečina popustila ampak trenutno je tako. morda je bolečina posledica nepravilne izvedbe kakšne vaje ali pa prevelika bremena, zanima pa me predvsem KAJ SEDAJ? it k zdravniku it povprašat? it morda na kakšno masažo? si vzet 1 tedn premora in popolnoma nič delat v fitnesu? delat kakšne vaje za križ?

že vnaprej iskrena hvala za vsak nasvet,

lep pozdrav
Re: bolečine v križu     Objavljeno 18.03.2014 ob 17:09
Definitivno svetujem obisk zdravniku - ti ne moreš narediti nič druga na tem forumu kot da objaviš svoj trening in opišeš kaj točno počneš ko začne boleti - na tem področju lahko kaj komentiramo.
Re: bolečine v križu     Objavljeno 18.03.2014 ob 17:42
Dejansko danes niti nisem začel trenirat, zavezoval sem si superge, se sklonil in me je stisnl v predelu križa, skratka nč dobrega...sem že poslal termin za k zdravniku, vseeno pa upam, da se bo zadeva zrihtala čimpreje..
Re: bolečine v križu     Objavljeno 19.03.2014 ob 21:50
Zagotovo najprej počitek in nikakor ne masaže (vsaj v tem začetnem obdobju ne). Smiselno je jemanje (za kratek čas) kakšne protibolečinske terapije - npr. gel za hrbet, ali pa tablete za nekaj dni. Če bolečina ne popusti bodo potrebne dodatne preiskave (morda gre za vkleščen živec itd.)

Potrebno je tudi ugotoviti vzrok - morda je razlog v nepravilnem izvajanju vaj, prevelikem bremenu, nepravilni drži itd ?
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: bolečine v križu     Objavljeno 17.05.2014 ob 03:17
V zvezi z omenjeno temo me zanima kaj priporočate polek mirovanja za bolečine v križu, ki so se pojavile ob rahno narobni izvedbi DL-ja in Počepa. Sicer so bile bolečine sprva prisotle le na treningu (če sem se sklonil), sedaj pa ko sem vzel off, da bolečina izgine so se pojavile tudi bolečine ob določenih gibih ko netreniram (prej tega ni bilo).

Bral sem da eni predlagajo, da se sprostijo mišice gluteusa z tenis zogico, da naj bi bila to težava. Sicer sem tudi sam opazil, da so te kite gluteusa zelo zategnjene (če tako sedim da jih raztegujem ali če se rahlo vsedem na žogico).

Torej naj sproščam počasi vsak dan po recimo 5min in rahlo pritiskam, potem pa čez čas vedno bolj ali kako?

Re: bolečine v križu     Objavljeno 17.05.2014 ob 03:18
V zvezi z omenjeno temo me zanima kaj priporočate polek mirovanja za bolečine v križu, ki so se pojavile ob rahno narobni izvedbi DL-ja in Počepa. Sicer so bile bolečine sprva prisotle le na treningu (če sem se sklonil), sedaj pa ko sem vzel off, da bolečina izgine so se pojavile tudi bolečine ob določenih gibih ko netreniram (prej tega ni bilo).

Bral sem da eni predlagajo, da se sprostijo mišice gluteusa z tenis zogico, da naj bi bila to težava. Sicer sem tudi sam opazil, da so te kite gluteusa zelo zategnjene (če tako sedim da jih raztegujem ali če se rahlo vsedem na žogico). Sem si pa zadnič sproščal kite kake pol ure in fejst pritiskal pa se je vse skupaj še bolj razbolelo od križa do kit nasledni dan.

Torej naj sproščam počasi vsak dan po recimo 5min in rahlo pritiskam, potem pa čez čas vedno bolj ali kako? SORY ZA DVOJN POST, NWM KAJ SM NAROBE STISNO DA JE 2X NAPISALO

Re: bolečine v križu     Objavljeno 18.05.2014 ob 08:36
Bi moral najprej sliko pogledat, torej kje tocno te boli.Sproscanje misic gluteusa pomaga pri nekaterih stanjih, ne pa pri vseh. Naceloma pa velja da je zacetni ukrep mirovanje v kombinaciji s pravilnim rastegovanjem hrbtnih misic in pravilna drza.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov