HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 24.10.2012 ob 13:26
Spoštovani dr. Aleksandar in ostali forumaši,

Izvidi  (mnenje) ultrazvoka ramenskega sklepa:

»Blažji edem kite dolge glave bicepsa z nekaj izliva v ovojnici. Kita subcapularisa v mejah normale. Precejšen edem kite supraspinatusa v področju narastišča na tuberkl. Sicer morebitne parcialne ali totalne rupture omenjenih kit ni. ACC lig. Ohranjen. Manjši izliv v subacromialni bursi.«

Star sem 35 let in se ljubiteljsko ukvarjam z vadbo z utežmi že okrog 20 let. Težave z rameni do sedaj niso bile prisotne, tudi pri vadbi z veliki težami na kompleksnih vajah ne.

S treningom sem prenehal  v začetku julija 2012 (omenjen izvid je z dne 27.08.2012), in od takrat sem v »popolnem mirovanju« z zgornjim delom telesa (torej bo počasi že 4 mesece).

Bolečino v desnem (dominantnem) ramenu pa sem prvič začutil nekje v začetku leta pri izvajanju počepov in izvajal treninge še nekje do začetka julija - zdaj razmišljam da bi se počasi vrnil v trenažni proces. Gibljivost ramena je že dobra (ni pa še tako dobra kot na nasprotni rami), bolečine pa se rahlo pojavijo samo v skrajnih položajih.

Sicer je na spletu ogromno informacij glede izbora in načina izvajanja vaj za mišice rotatorne manšete, tako za njihovo  fleksibilnost kot za moč.

Mene pa zanima kaj vi predlagate oz. kakšne so vaše izkušnje pri vračanju nazaj v trening po takšni poškodbi ramena Okrepiti najprej mišice rotatorne manšete in šele čez določen čas vključiti postopno tudi ostale vaje za zgornji del telesa ?....ali hkrati zraven krepitve mišic rotatorne manšete tudi že vključiti ostale vaje za zgornji del telesa ?...Kdaj pričeti izvajati tudi recimo kakšne »overhead  vaje«, če sploh ?

Najlepše se že vnaprej zahvaljujem za pomoč in vas lepo pozdravljam, Gorazd
Re: Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 24.10.2012 ob 14:37
Glede treninga:

Začni počasi (majhne teže) in delaj vaje za rotatorno mašeto ter vlečne vaje. Potisnih vaj se na začetku malo bolj ogibaj (še posebej overhead pressov), ker pri nesorazmerno razvitih mišicah lahko vodijo v t.i. impingement sindrom.

delaj raje pull-over in cable cross-over.
E-mail: info@the-nutrition.com
Tel. št.: 080 35 45
Spletna trgovina: www.the-nutrition.com/store/index.php
Prodajna mesta: www.the-nutrition.com/prodaja
Re: Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 24.10.2012 ob 18:04
Dodal bi samo to, da preden začneš z resnim treningom narediš še en ultrazvok rame (tistega, ki omenjaš, ne vem kdaj si opravil) in dodatno pozornost posvetiš ogrevanju, ter pravilnemu načinu izvedbe vaje s postopnim povečevanjem obremenitve.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 27.10.2012 ob 14:07
Najlepše hvala lepa za vaša mnenja in odziv,

počasi se bom vrnil nazaj na trening z upoštevanju vaših mnenj (precej manj potisnih vaj in overhed pressov na začetku s še prav posebnim poudarkom na rotatorno manšeto).

Sicer sem zadnja leta kar precej dosledno izvajal principe ogrevanja, stretchinga in ogrevalnih serij, vključno z vajami za rotatotno manšeto, ampak sem  nekje po poti "neprevidno" pridelal nesorzmerje med razvitostjo mišic ramenskega sklepa in ostalimi mišicami  (relativno razmerje  teže na milatry pressu v primerjavi z ravnim benchom je bilo najverjetneje "prenizko"...če upoštevamo mnenje, da naj bi teža na military pressu dosegla nekje med 60 -70% teže na bench pressu),

dr. Aleksandar: UZ je bil opravljen 27.08.2012. Misliš da bi bilo pametno ponovno opravit kar takoj ali mogoče po kakšnem mesecu ali dveh lažjega treninga ?
Re: Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 27.10.2012 ob 14:29
Hm. Glede na to, da sem razumel, da gre tudi za problem pri narastišču bicepsa, bi odsvetoval prednost vlečnim vajam. Ti bo še biceps ftrgalo, ka pa pol?!
Re: Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 27.10.2012 ob 21:37
UZ predlagam takoj
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 28.12.2012 ob 10:23
Po mesecu dni bolečine v desni rami sem opravil UZ rame, ki je pokazal blažji edem supraspinatusa, ostalo je normalno. Bolečina ni močna (ko sem segret me močneje zaboli le pri benču), je pa stalno prisotna. Tudi po opustitvi benča se stanje ni popravilo. Kako dalje? Mirovanje, MRI?
Re: Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 28.12.2012 ob 17:09
Si bil na kaki fizioterapiji? Če je samo edem, brez raztrganine, potem bi se moralo stanje do dobri fizioterapji lepo popraviti
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 28.12.2012 ob 18:49
K fizioterapevtu grem naslednji teden, če ne bo bolje. Do zdaj še ni bilo časa. Mislil sem, da bodo težave izzvenele, delal sem veliko vaj z elastikami in utežmi za manšeto ter raztezanj, pa se kaj veliko ni popravilo. Sicer se je prvič bolečina pojavila pred pol leta na benču zaradi nepazljivosti, ko sem imel občutek, kot da se je v rami nekaj strgalo. Po mesecu brez treninga pa je bolečina izginila.

UZ raztrganin na srečo ni pokazal - kita dolge glave bicepsa in subscapularis sta v mejah normale, blažji edem kite supraspinatusa, ki je sicer gladko konturirana. ACC ligament ohranjen. UZ zaznavnih kalcifikacij ni (prepisano iz izvida).

Zaenkrat hvala za mnenje.
Re: Poškodba rame (edem supraspinatusa)     Objavljeno 28.12.2012 ob 21:40
Izvid ne kaže večjih posebnosti , po fizioterapiji bi moralo biti bolje oz. bodo težave izzvenele.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov