HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Priprave na triatlon     Objavljeno 27.09.2016 ob 08:16
Zdravo,

čez 2 meseca grem na triatlon (500m/20km/5km) . Potrebovala bi nasvet, kako se najboljše pripraviti na tak podvig?
Trenutno preplavam vsak dan 3 km, pretečem zaenkrat še samo 3, prekolesarim pa 30km. 3x tedensko imam bodypump in 2x HIIT.
Kako naj si sestavim trening, da bo čim bolj efektiven. Sicer moj cilj ni zmaga, je pa končati tekmo :=)
Teren je raven, nezahteven. Verjetno se bom morala posvetiti tudi prehrani in prehranskim dodatkom, o katerih ne vem veliko.

Hvala,LP


Re: Priprave na triatlon     Objavljeno 27.09.2016 ob 12:06
Nisem siguren če prav razumem - vsak trening/vsak dan treniraš vse skupaj - 3km + 30km + 3km?? Načeloma je boljše (razen v zadnji fazi priprav) trenirati vse posebej, ali po 2 disciplini skupaj.

Drugače pa generalno: razdaljo pri plavanju imaš že 6x toliko kot jo je na tekmi, tako da pri plavanju lahko že sedaj začneš raje z razvijanjem tempa (najprej krajši, npr. 1km treningi z višjo hitrostjo, potem pa še intervalni treningi). Pri kolesarjenju velja podobno. Pri teku pa nabrat čimprej večjo razdaljo.

Precej je odvisno od točne razporeditve treninga, ki je nisem najbolje razumel iz napisanega, tako da najbolje da napišeš še enkrat točno glede razporeda treninga. Najbolje da kar tedenski razpored napišeš, da res točno vidimo pri čem smo

Kar se prehrane tiče: najbolj bistven je zadosten vnos kalorij, da se zapolni glikogen. Veliko naj bo antioksidantov - kakšen smoothie iz borovnic je bomba, pa zeleni čaj ni slaba ideja. Dodatkov načeloma ne rabiš, če je prehrana raznolika. Lahko dodaš kak pre-workout pred najtežjimi treningi in tekmo.
Re: Priprave na triatlon     Objavljeno 27.09.2016 ob 15:18

Dolžina triatlona: 500m plavanje, 20km kolesarjenje, 5km tek. Mislim, da sem si prav prevedla, tečem v Melbournu v Avstraliji.

Če se le da, treniram vse na isti dan, ker sem trenutno na počitnicah do začetka decembra in imam toliko časa.

Zjutraj plavam in tečem (okrog sedme ure), popoldan grem na skupinsko vadbo in kolesarjenje (okrog petih). Ravno prej, ko sem bila na treningu, mi je nekdo rekel za RPM . A je boljše, da kolesarim sama in vzdržujem svoj ritem ali naj poiskusim tudi to?

Se bom držala vaših navodil, mogoče še v fitnesu vprašam koga za nasvet. Težko se je rekreativcu brez izkušenj na tekmovanja samemu pripravljat.

Pri prehrani pazim, da jem raznoliko in kakovostno.
hvala, LP



Re: Priprave na triatlon     Objavljeno 27.09.2016 ob 16:00
Aha ok, malo mi je nenavadno, da vsak dan treniraš vse 3 discipline.Ampak če ti tako paše in če že sedaj zmoreš toliko, potem ne bi smelo biti nikakršnega problema dokončat tekmo. Mogoče bi lahko občasno tek kombinirala raje s kolesarjenjem popoldne (konec koncev je tako tudi v zaporedju - velik pomen ima navajanje na prehod med disciplinami). Prav tako bi glede na razdalje bilo morda smiselno plavanje občasno (morda vsak drug trening) nekoliko znižati ter raje preteči več. V prvem od preostalalih dveh mesecev bi si na tvojem mestu tudi vzel kakšen dan samo za tek in naredil nekoliko daljšo razdaljo, saj nekako izgleda, da je bil do zdaj najbolj zapostavljen.

Z RPM verjetno misliš, da kolesariš po določenem ritmu oz. s točno določeno frekvenco, ki ti jo naprava posreduje? Načeloma je OK, če treniraš brez tega, lahko pa s tem preveriš ustreznost frekvence oz. kadence. Optimalna je nekje med 80 in 100 obratov na minuto ( v glavnem bistvo je, da goniš kar hitro in raje s kako prestavo nižje).

Skupinsko vadbo bi zadnji mesec ali pa vsaj zadnje 14 dni pred tekmo opustil. Za HIIT nevem kako ga umeščaš med treninge, ampak je načeloma priporočljiv, predvsem v zadnji fazi priprave. Lahko tudi kombiniraš različne dolžine intervalov (en trening npr. 10x30s, drug trening 8x1 min... odmor pa enak dolžini intervala).

Ja, priprava v lastni režiji je lahko kar zalogaj, prav tako je težko nekomu svetovat, če ga ne poznaš dobro. Zato sem podal tudi bolj splošna priporočila. Vso srečo, če bo še kaj nejasnega kar vprašaj

LP
Re: Priprave na triatlon     Objavljeno 28.09.2016 ob 02:35
Res hvala za vse napotke, zdaj bo sigurno lažje, ko imam smernice, po katerih se lahko ravnam.

LP
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov