HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Otrok in fitnes     Objavljeno 06.10.2015 ob 21:37
Spoštovani,

potrebujem vaše strokovno mnenje. Čez zimsko sezono fitnesiram, imam sina starega 14 let - 9. razred OŠ. Tudi on že ima željo po oblikovanju telesa, moči, vzdržljivosti. Otrok ima 170 cm in 62 kg, je športne postave. Prebiram razne članke, da fitnes še ni primeren za takega fanta, zaradi razvoja in rasti.
Kaj bi mi svetovali, kakšne vaje lahko počne v fitnesu (predvsem mislim na uteži) in kakšne prehranske dodatke lahko uživa. Ali naj otrok s fitnesom počaka še kakšno leto ali dve? Trenutno ga druga zvrst športa ne veseli.

Hvala za odgovor.
Marko Nartnik
Re: Otrok in fitnes     Objavljeno 07.10.2015 ob 18:29
Pozdravljen na forumu Markon

Otroci imajo drugačne potrebe in sposobnosti kot odrasli in to je potrebno upoštevati pri izdelavi programa treninga in prehrane.

Ni nobenih težav, da otrok ne bi smel začeti mlad trenirat z nadobremenitvijo - pomembno je samo, kakšna bo ta nadobremenitev in kako bo strukturiran dnevni/ tedenski/ mesečni/ letni režim treninga.

Za otroke načeloma ni potrebno, da bi dvigovali velika bremena, saj se lažje poškodujejo kot odrasli oz. se začne njihovo telo, ki je še v fazi razvoja, razvijati narobe.
Super pa so vse oblike vadbe z lastno težo: počepi, sklece, izpadni koraki, zgibi, šprinti, vse oblike tekov, vse oblike skokov... skratka vse, kar otrok tudi sicer počne, če bi šel ven na igrišče in se igral z drugimi otroki.

Naj se osredotoči na višje ponovitve, saj navsezadnje lastna teža ni prevelika obremenitev. 2 - 3 serije na vajo.

Kar se prehrane tiče, načeloma sedaj še ne potrebuje proteinov. Naj se prehranjuje zdravo in uravnoteženo. Čim manj predelane hrane (fast food, sladkarije, izdelki iz bele moke..) , veliko zelenjave in nekaj sadja, puste vire mesa, ribe, jajca, mlečne izdelke, oreščke, avokado...

Ko se bo do konca razvil in nehal rasti (ponavadi med 16 - 18. letom), se naj zopet oglasi in mu bomo z veseljem pomagali in izdelali kvaliteten program vadbe na fitnesu z utežmi in predlagali tudi dodatke, s pomočjo katerih bo hitreje prišel do cilja.

E-mail: info@the-nutrition.com
Tel. št.: 080 35 45
Spletna trgovina: www.the-nutrition.com/store/index.php
Prodajna mesta: www.the-nutrition.com/prodaja
Re: Otrok in fitnes     Objavljeno 10.11.2015 ob 12:51
Priporočam, da se posvetuješ s kvalitetnim športnim pedagogom. Bolj kot bremena-pravilna tehnika izvajanja vaj. Osebno poznam sicer samo eno iz CE konca, ampak sigurno je več dobrih. Šport, tudi fitnes ni bav-bav, če se ga otrok, mladostnik loti z glavo oz. njegov trener.

A pubec karkoli trenira?
100% predanost, 100% zagnanost....vmesne poti ni!
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov