HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Re: rastezanje     Objavljeno 22.11.2012 ob 00:18
Kot sem že napisal 3-5sek lahkoten razteg po treningu za moč.
Sicer pa za ohranjanje gibljivosti raztezne vaje ločeno od treninga za moč.
Na primer, če sem v ponedeljek delal vaje za moč za spodnji del, bi potem v torek, ko bi delal vaje za moč zgornjega dela, naredil še nekoliko daljše raztege mišičnih skupin spodnjega dela (npr 1 serija po 20-30sek). Če bi naredil trening moči za celo telo v eni vadbeni enoti pa bi naredil drugi dan kratko ogrevanje in nekoliko daljše raztezanje. LAhko pa bi  naredil kratko ogrevanje po več ur po treningu za moč, ko se mišična vlakna že nekoliko regenerirajo in bi takrat naredil nekoliko daljše raztezanje.
Opcij je veliko, moje verjetno niso edine prave...
Za preprečitev trajnega skrajšanja mišice, pa je tudi zelo pomembna razporeditev treningov za moč v mikrociklu (tednu): dovolj odmora pred ponovnim obremenjevanjem iste mišične skupine (med dvema treningoma npr.)
Sicer pa je z vidika razvoja gibljivosti veliko bolj učinkovita PNF metoda raztezanja kot pa klasična metoda raztegni in sprosti. Zadnje čase pa so tudi precej v uporabi tehnike miotaktilnega refleksa avtogene inhibicije ("valjanje" mišice po različnih valjih, žogah...).

Osebno trenerstvo Bodyteam | Jure Klemenčič
Re: rastezanje     Objavljeno 22.11.2012 ob 08:10
JURE KLEMENČIČ je napisal/a:



Mogoče pa bodo v prihodnosti podprli tvojo hipotezo s kakšnimi raziskavami. Vsak dan je kaj novega, mogoče kakšna kombinirana metoda, kaj veš, mogoče že obstaja pa jaz ne vem... zagotovo pa je zanimiv pogled na katerega še nisem pomislil.



Prav to sem mislil. Kombinirano metodo. Najprej trening za moč, takoj za tem pa raztezanje. Vendar za bilderje ne 3-5 s. Za bilderje več. Ker je pri njih smiselno poškodovati mišico do neke mere. Do kakšne pa sam bog ve.
Re: rastezanje     Objavljeno 22.11.2012 ob 21:25
računaj eno stvar. sama ideologija okrog treninga bilderjev je tudi tu različna. ker dosti "sodelujem" tudi v teh krogih-predvsem natural bilding opažam, da bolj zagovarjajo metodo stimuliranja mišic, večja frekvenca treniranja mišic in cilj višanja moči na kompleksnih vajah. torej kontra metodi-uničenja mišic.
"IF you cant' squat everyday, lift heavy everyday then you are not OVERTRAINED, you are UNDERTRAINED!" - Coach John Broz
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov