HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Prehranski dodatki in dopolnila
Re: KREATIN     Objavljeno 15.03.2018 ob 11:43
Loading faza ni potrebna če se jemlje kreatin določeno obdobje se zaloge kreatina napolnijo. Na odmerek (2 merici) All in 1 Creatine je cca 6g kreatina
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: KREATIN     Objavljeno 07.06.2023 ob 13:12
da obudim temo...prosim za vaše mnenje. Po daljšem premoru sedaj redno hodim v fitnes že dve leti (3do4x na teden) ostale dni tečem, hodim v hribe, kolesarim itd...tako, da sem aktiven bi rekel, da skoraj vsak dan.

star sem 38 let, visok 190cm in sem v tem obdobju prišel iz 105kg na 85kg....trenutno se mi teža vrti okoli 87kg.

Dodal bi malo na masi...da bi bil videti bolj "poln"....sedaj od dodatkov jemljem naslednje:

proteine
kreatin
OH

na naslednji način:
kreatin jemljem vsak dan (enkrat na dan 5g)...sedaj že dva meseca (je potrebna kakšna mini pavza ali kar nadaljujem...predvsem mislim zaradi čiščenja ledvic?)
proteine konzumiram po vsakem fitnes treninugu....se pravi 3do 4x na teden ena merica.
vprašanje: kam umestim OH? kdaj je najbolje ga jesti, po/pred fitnesom ali po/pred tekom? ali ga zmešam skupaj z proteini ali posamezno.....OH uporabljam sedaj šele dva dni in bi ga rad umestil v mojo prehrano.

kar se tiče ostale prehrane je nekako na grobo urejena (ne tehtam si hrane), pazim, da ne jem junk food, sladkarij, prevelike količine hrane, sladkanih pijač, alkohola itd

prosim še za mnenje kako je z BCAA...ali to dodam v svoj repertuar ali ne? in kdaj se ga naj bi uporabljalo...po treningih?

hvala

Miha
Re: KREATIN     Objavljeno 04.07.2023 ob 02:20
duhec18 je napisal/a:

Evo tole sem zaj razumel po prebiranju raznih člankov pa če me lahko kdo popravi:

Sepravi kreatin poveča energijo za visokointenzivno, poveča hitrost regeneracije in poveča količino vode v mišicah ter posledično volumen. Zaradi te povečane količine vode pa telo začne sproščati dodatne konopljina krema za obraz, ki nadomestijo to vodo in tako dobimo mišico kot tako (sepravi iz "mesa").

Čas polnjenja je obdobje ko Promocijska darila povečamo količino kardio vadba v naših telesih in traja od 3-7 dni, in ga takrat zaužijemo 0,3 g kreatina na kilogram telesne teže na dan, dnevna doza pa je razdeljena v 4 ali 5 enakih odmerkov. Po tem obdobju jemljemo od 3-5g kreatina dnevno za "vzdrževanje". kreatin nato jemljemo od 6-12 tednov, potem pa naredimo enako dolgi premor v katerem nadomestijo beljakovine vodo v naših telesih.



Kreatin je prehransko dopolnilo, ki lahko izboljša energijsko zmogljivost pri visoko intenzivnih vadbah. Prav tako lahko poveča volumen mišic zaradi zadrževanja vode v mišičnih celicah. Vendar pa samo povečanje vode v mišicah ne sproži tvorbe novih beljakovin, ki bi neposredno pripomogle k pridobivanju mišične mase. Za pridobivanje mišične mase je ključnega pomena kombinacija pravilne prehrane, vadbe in regeneracije, ki zagotavlja zadostno količino beljakovin, potrebnih za rast mišic. Pred uporabo prehranskih dopolnil, vključno s kreatinom, se posvetujte s strokovnjakom.
Re: KREATIN     Objavljeno 28.08.2023 ob 20:53
pedja je napisal/a:

Uf, o kreatinu su napisane citave knjige i svi mi dosta znamo o njemu, ali evo cisto daono najosnovnije kazemo i o njemu!

CREATINE
Bilo ko ko je pratio razvoj suplemenata tokom predhodnih par godina zna da je vecina sportskih saplemenata daleko od onoga sto se tvrdi da jeste, tj. daleko su od ispunjenja obecanja koja se prezentuju u reklamama za njih.
Kreatin je verovatno bio prvi saplement koji je imao dobre naucne dokaze koji bi opravdali njegov kredibilitet. Od njegovog predstavljanja u ranim 90-tim, bilo je stotine studija koje potvrdjuju da kratin poboljsava sportske performanse.
Sto se bodibildinga tice, on je najveci proizvod , jos od pojave steroida, koji je ikada stupio na scenu!!! Cemu toliko ushicenje? Pa, posle kupovanja gomile saplemenata i verovanja u kojekave reklame za najrizlicitija svemoguca sredstva, bodibilderi a i svi ostali sportisti konacno imaju proizvod koji stvarno radi!!!
Za one koji su novi u svemu ovome, na redu je kratak cas istorije. Kreatin se prirodno nalazi u nasem organizmu i dobija se iz tri amino kiseline: arginine, methionine i glycine. Primarna mesta za sintezu kreatina u telu su bubrezi, pankreas i jetra. Jednom uskladisten, kreatinse transportuje u mozak, srce, i misicno tkivo u svrhu koriscenja kao izvor energije. Iako to varira, ljudsko telo sadrzi oko 2 gr kreatina.
Osim unutrasnje sinteze kreatin se moze uneti i kroz ishranu sa namirnicama prvenstveno zivotinjskog porekla(riba, govedina i svinjetina)
Bodi bilderi i ostali sportisti uzimaju kreatin iz nekoliko razloga. Za pocetak kreatin sluzi kao rezervni izvor energijekada nivo ATPa padne( ukratko kreatin igra primarnu ulogu u regeneraciji ATPa). Kada nivo ATPa padne keratin obnavlja prekinuti lanac ATP i pomaze da se nastavi intenzivan misicni rad, i to je ono sto svaki korisnik kreatina prvo primecuje , povecana izdzljivost tokom intenzivnih treninga.
Osim energije, sportisti koriste kreatin iz jos jednog razloga – povecanje misicne mase!
Kreatin izaziva ono sto se naziva povecanje volumena misicne celije. U osnovi, sto je vise kreatina uskladisteno u misicima, isti ce drzati mnogo vise vode. Ova povecana kolicina vode cini da misic poveca svoju velicinu i cvrstinu. Ono sto je super u celoj stvari je sto za taj efekat nisu potrebne nedelje. Obicno se vec posle faze punjenja dobije izmedju 2 i 5 kg dodatne telesne tezine.
Treca korist za sportiste od kreatina je povecanje snage. Ovo je efekat koji je najmanje razumljiv ali je itekako dobrodosao. Vecina korisnika prijavljuje povecanje snage od 15 – 25 % posle samo nekoliko nedelja upotrebe!!! Da vas ne zamaram sa tim zasto su i biohemisti zbinjeni ovim izuzetno snaznim efektom kreatina(postoji nekoliko teorija), reci cemo samo da skoro bukvalno svako dobija na povecanju snage upotrebom kreatina.

UPOTREBA KREATINA

Ako se odlucite da date sansu kreatinu ( a svakako biste trebali to uciniti) evo nekoliko saveta oko upotrebe istog.
Najbolje rezultate cete dobiti sledeci najcesce upotreblajvan system upotrbe kreatina koji se naziva cikls punjenja i odrzavanja. Uzimate 20-30 gr kreatina dnevno u sledecih sedam do deset dana, i zatim se prebacujete na pet do sedam gr dnevno. Faza punjenja (20-30gr) zasicuje misice kreatinom i tokom te faze cete imati najvece dobitke u telesnoj tezini. Punjenjue omogucuje da misici imaju maksimalnu kolicinu kreatina za obnovu ATP. Faza odrzavanj pomaze da odrzite te visoke koncentracije kreatina u misicnom tkivu.
Drugi savet se tice temperature. Da biste sve imali pod kontrolom razumite kreatin u toploj tecnosti. Ne dovodite je do kljucanja jer visoka temperature moze dovesto do unistenja mnogih sastojaka, jednostavno koristite mlaku vodu.
Treca vrlo vazna stvar je da uz svako doziranje kreatina uzmete 20-30 gr dekstroze( zapravo bi trebalo 70 gr, ali je mnogo slatko) cime https://zumbaliciouscrew.com/vodene-vadbe/ cete u mnogome povecati sposobnost tela da maksimalno iskoristi svaki gram kreatina.
I konacan savet se tice kvaliteta. Kada odete u vasu prodavnicu saplemenata, primeticete veliki broj firmi koje prave keratin. Takodje cete primetiti veliki raspon cena! Molim vas nemojte “pasti” na ponudu tipa “sve za 1 EU” dobar a jeftin keratin! Zvuci zaista super da uzmete 2 kg kreatina za 20 eura ali u stvari ste opljackani. Proizvesti kvalitetan kreatin je veoma skupo i naravno mi kao krajni korisnici snosimo dobar deo troskova. Molimo vas da se drzite proverenih proizvodjaca koji jesu skuplji ali ste bar sigurni da dobijate onao zasta ste platili. Isto se ne moze reci za “super kreatin od 1 EU ”


Ovo je , kazem, cisto neki kratki info o kreatinu. E sad, odakle firme kupuju kreati i kolika je razlika u kvalitetu i cistoci , kako ga koristiti u drugim sportovima ..... nekom drugom prilikom, ali verujte mi, kada sam citajuci gomile istrazivanja i testova saznao kakvih sve prljavstina ima u "nekim" kreatinima shvatio sam da je pticiji grip u stvari maciji kasalj!!!


OTPRILIKE




Kreatin je prehransko dopolnilo, ki ga pogosto uporabljajo športniki in aktivni posamezniki, da bi izboljšali športne zmogljivosti in povečali mišično maso. Tukaj je nekaj ključnih informacij o kreatinu:

1. Kaj je kreatin: Kreatin je naravna snov, ki se nahaja v mišicah, in igra pomembno vlogo pri proizvodnji energije med hitrimi, intenzivnimi dejavnostmi, kot so sprinti ali vadba moči.

2. Kako deluje: Kreatin se shranjuje v mišicah v obliki kreatin fosfata. Med hitrimi in intenzivnimi fizičnimi aktivnostmi se kreatin fosfat hitro razgradi, da zagotovi dodatno energijo. Dodajanje kreatinovega dopolnila poveča skupne ravni kreatina v mišicah, kar lahko prispeva k izboljšanim zmogljivostim med kratkotrajnimi in intenzivnimi vadbenimi sejami.
Re: KREATIN     Objavljeno 01.09.2023 ob 12:35
Kaj pa pavza med jemanjem kreatina? ga lahko jemlješ vsak dan daljše obdobje...recimo 1 leto ali 2 leti....ali je priporočljivo delati vmes krajše pavze.

Miha
Re: KREATIN     Objavljeno 16.01.2024 ob 06:06

[quote="Boštjan_Eferl"] tako je, kadar ni treninga je dovolj samo 5g Atelier Rebul kreatin na tešče 15-20 min pred zajtrkom energijska pijača

Razumem, kreatin je pogosto uporabljen dodatek v športni prehrani, še posebej med vadbo za povečanje fizične zmogljivosti.
Katja
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov