Oceni vsebino (0 ocen)

Število zvezdic:
Za ocenjevanje morate biti prijavljeni

Telesni tipi in prehrana

Ocena: / (0 ocen)

Verjetno ste se že kdaj zavzeli, da smo si ljudje med seboj različni. Vizualno gledano si nismo različni samo po višini, starosti in barvi kože ampak tudi po konstrukciji. Nekateri so vitke postave, drugi bolj čokate, spet drugi so nekaj vmes. Ljudje se med seboj razlikujemo po telesnih tipih. V nadaljevanju si oglejmo kateri so trije glavni telesni tipi in kakšna prehrana je primerna za določen telesni tip.

Telesni tipi

Glede na konstrukcijo telesa poznamo 3 glavne telesne tipe:

EKTOMORPH

Zanj je značilno, da ima zelo hiter metabolizem, torej zelo težko pridobiva na teži. Prepoznamo ga po tem, da ima ozke boke, dolge ude in ima dolg vrat. Težko pridobiva na mišični masi oziroma je proces pridobivanja mišične mase zelo dolg. Glede na hiter metabolizem nima težav s presnovo ogljikovih hidratov.

Prehrana ektomorpha

Takšnemu telesnemu tipu ustreza visok vnos ogljikovih hidratov (55%), nizek vnos maščob (20%) in srednji vnos beljakovin (25%).

Primer obroka za moškega:

- 2 dlani beljakovinskega živila

- 2 pesti zelenjave

- 3 skodelice živila bogatega z ogljikovimi hidrati

- 1 palec maščobnega živila


Primer obroka za žensko:

- 1 dlani beljakovinskega živila

- 1 pesti zelenjave

- 2 skodelice živila bogatega z ogljikovimi hidrati

- 1/2 palca maščobnega živila


Naloži si THE Nutrition E- Vodič in si preberi, kako lahko tudi ti dosežeš izklesane Six - Pack trebušne.

(po kliku boš preusmerjen na facebook, kjer si lahko enostavno naložiš E - vodič)

E-VODIč ZA SIX PACK TREBUšNE

*Ne pozabi preveriti, da si vpisal pravilen email naslov


ENDOMORPH

Zanj je značilno, da ima počasen metabolizem kar pomeni, da se tak tip človeka zelo hitro zredi. Prepoznamo ga po tem, da ima zelo široke boke, močne in ne predolge kosti. Zaloge maščevja se po navadi kopičijo na nogah, zadnjici in trebuhu.

Prehrana endomorpha

Takšnemu telesnemu tipu ustreza prehrana, ki temelji predvsem na beljakovinah in maščobah, ter na nizki vsebnosti ogljikovih hidratov. Prehrana endomorpha mora vsebovati 25% ogljikovih hidratov, 35% beljakovin in 40% maščob.

Primer obroka za moškega:

- 2 dlani beljakovinskega živila

- 2 pesti zelenjave

- 1 skodelice živila bogatega z ogljikovimi hidrati

- 3 palce maščobnega živila


Primer obroka za žensko:

- 1 dlani beljakovinskega živila

- 1 pesti zelenjave

- 1/2 skodelice živila bogatega z ogljikovimi hidrati

- 2 palca maščobnega živila

Če želite izboljšati presnovo ogljikovih hidratov vam priporočam uživanje prehranskega dodatka THE ALA, ki vsebuje čisto Alfa lipoično kislino in je eden najučinkovitejših antioksidantov, ki izboljšuje inzulinsko občutljivost ter pomaga pri hujšanju, zaviranjem apetita in napadov lakote.

THE ALA je priporočljivo uživati 15-20 min pred obroki, ki vsebujejo večji delež ogljikovih hidratov.


MEZOMORPH

Zanj je značilno, da ima športno atletsko postavo. To pomeni, da ima široka ramena in ozek pas. Ima srednje močno kostno zgradbo. Zelo učinkovito in hitro lahko pridobiva na mišični masi. Ima naravno povišan testosteron in rastni hormon. Če se zredi v maščobo, se ta maščoba kopiči po vsem telesu enakomerno.

Prehrana mezomorpha

Takšnemu telesnemu tipu ustreza mešana prehrana, kar pomeni, da mora prehrana vsebovati 40% ogljikovih hidratov, 30% beljakovin in 30% maščob.

Primer obroka za moškega:

- 2 dlani beljakovinskega živila

- 2 pesti zelenjave

- 2 skodelice živila bogatega z ogljikovimi hidrati

- 2 palca maščobnega živila


Primer obroka za žensko:

- 1 dlani beljakovinskega živila

- 1 pesti zelenjave

- 1 skodelice živila bogatega z ogljikovimi hidrati

- 1 palec maščobnega živila

Potrebno je povedati tudi to, da večina ljudi ni strogo samo en telesni tip ampak prehaja med dvema telesnima tipoma. Glede na telesni tip in cilj posameznika je potrebno tudi prilagoditi tudi prehrano. To je glavni razlog zakaj ni univerzalne prehrane oziroma univerzalnega načina prehranjevanja, ki bi služil vsakomur.

Dolgoletni treningi in ustreza prehrana lahko spremeni posameznikov vizualni videz ne glede na telesni tip.


Nasveti kdaj uživati ogljikove hidrate

VISOKA TOLERANCA NA OGLJIKOVE HIDRATE

Če imate visoko toleranco na vnos ogljikovih hidratov oziroma jih dobro presnavljate potem lahko ogljikove hidrate uživate enakomerno razporejene čez cel dan.


SREDNJA TOLERANCA NA OGLJIKOVE HIDRATE

Če imate srednjo toleranco na ogljikove hidrate potem uživajte ogljikove hidrate pred in po aktivnosti. Ostali obroki naj vsebujejo nižji delež ogljikovih hidratov.


NIZKA TOLERANCA NA OGLJIKOVE HIDRATE

Če slabo presnavljate ogljikove hidrate bodite zelo pozorni na vnos ogljikovih hidratov. Ogljikovi hidrati naj bodo predvsem iz sadja in zelenjave.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od 10 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a

Priporočeni izdelki

X3M DIET Meal (750 g) Popoln nizkokaloričen dietni obrok z vlakninami. Ne vsebuje nasičenih maščob, sladkorja in glutena. Prava izbira za hujšanje. Redna cena: 28,50€ Klubska cena: 19,95€
X3M Slim (60 kaps.) Blokira absorpcijo OH in regulira krvni sladkor, tako da se nam zaužiti OH ne nabirajo v maščobo. Skrito orožje uspešnega hujšanja. Redna cena: 21,95€ Klubska cena: 15,37€

V branje priporočamo še

Članek Beljakovine - osnovni gradnik vseh tkiv v telesu Beljakovine so gotovo najbolj nepogrešljivo makro hranilo. Telo jih potrebuje za praktično vse funkcije, ki se odvijajo v zvezi z rastjo in regeneracijo različnih tkiv, zato je nadvse pomembno, da telesu vsak dan zagotovimo vsaj osnovne potrebe po beljakovinah.
Recepti Dietni biskvit s čokolado Nizkokalorični dietni biskvit s čokolado in proteini.
Uspehi članov Pot do zmage - Mitja Petan Ob poslušanju anekdot iz mojega otroštva lahko potegnem vzporednico - že kot otrok sem bil trmast, odločen in samosvoj. Ko sem se za nekaj odločil ali si zadal kakšen cilj, sem pri tem vztrajal, dokler mi ni uspelo.
Copyright 2010-2018 THE Nutrition | Pogoji poslovanja