Oceni vsebino (0 ocen)

Število zvezdic:
Za ocenjevanje morate biti prijavljeni

Ortoreksija - zasvojenost z zdravo prehrano

Ocena: / (0 ocen)

Verjetno ste že slišali za motnje hranjenja kot so anoreksija in bulimija. Splošni populaciji manj znana motnja hranjena pa je ortoreksija. Ta motnja se je razvija predvsem pri ljudeh, ki se želijo prehranjevati čim bolj zdravo. Tudi nekateri fitneserji in športniki so izpostavljeni tej motnji. Več o vsem tem v nadaljevanju.

Kaj je ortoreksija?

Ortoreksija je patološka obsedenost z zdravo prehrano. Vsa hrana na jedilniku mora biti čim bolj »čista« v smislu bio ali ekološkega izvora. Prav tako se ljudje s to motnjo v velikem krogu pretirano izogibajo po njihovem mnenju nezdravi prehrani. Ne zdrava prehrana je za njih vse kar ne sodi v začrtane smernice. Takšen način vodi k temu, da samemu sebi omejujejo nabor živil.

Uživanje zdrave prehrane je vsekakor koristno za naše telo, lahko pa postane tudi težava in obsedenost. Strog režim prehrane ortoreksiku ne predstavlja breme ampak mu dviguje samozavest. Posledično takšni ljudje dobijo občutek, da so vredni več.


Kako prepoznati ortoreksijo

Ortoreksik je zadovoljen s svojo zunanjo telesno podobo, vendar omejuje hrano glede na njeno sestavo. Že samo dejstvo, da ne ve kaj je v prehrani ga odvrne od zaužitja takšne prehrane. Gre za nadzor nad hrano in odpravljanje občutka pomanjkanja nadzora.

Prehrana, ki jo uživa ortoreksik ni na voljo v vseh trgovinah, ampak samo v skrbno izbranih. Poleg hrane pa je še tukaj odmerjanje določenih količin živil ter priprava hrane. Nekateri gredo celo tako daleč, da zaradi preveč informacij kaj je zdrava prehrana jedo še samo nekaj živil za katera so prepričani, da so dobra za njihovo zdravje.

Za ortoreksika je značilno tudi to, da agresivno nadleguje svoje najbližje z idejami o zdravi prehrani oziroma vsiljuje svoj način prehranjevanja.


Ortoreksija je nova prehranska motnja

Ortoreksija je novodobna prehranska motnjo, ki jo je leta 1997 raziskal psiholog Steven Bratman. Izraz ortoreksija izhaja iz grške besede ορθο- (ortho, "pravilen"), in όρεξις (orexis, "tek"), dobesedni prevod bi pomenil »pravi tek«, v praksi pa pomeni »pravilna prehrana«. Ortoreksija v psihologiji še trenutno ni sprejeta kot duševna motnja.

Vas zanima če ste podvrženi ortoreksiji? Enostavno lahko opravite Bartmanov test ortoreksije, ki vam ga predstavljamo spodaj.

Bartmanov test ortoreksije

Če ste odgovorili na 4 ali več vprašanj z pritrdilnim odgovorom (DA) ste izpostavljeni ortoreksiji.POMEMBNA JE ZMERNOST

Zdrava prehrana je vsekakor dobrodošla za vsakogar o tem sploh ni dvoma. Hrana je lahko najboljše zdravilo za naše telo in z zdravo prehrano lahko preventivno vplivamo na določena bolezenska stanja. Težava nastopi, kadar posamezniki začnejo s tem pretiravati.

Zmernost je tisto, ki bo na dolgi rok prineslo rezultate. Noben ekstrem ne bo dobro vplival na vašo psiho in telo. Zelo dobro pravilo bi bilo 80% časa uživajte zdravo prehrano, vendar se zavedajte, da lahko 20% časa namenite tudi prehrani, ki ni v skladu z vašimi začrtanimi smernicami zdravega prehranjevanja.


Pri prehrani in počitku si lahko za hitrejši napredek pomagamo s pravo izbiro prehranskih dopolnil, katere najdete v THE Nutrition spletni trgovini.

Za nasvet lahko vprašate na našem strokovnem THE Froumu, kjer vam bo do hitrega in učinkovitega napredka pomagala naša "trenerska ekipa THE Team".

Lahko pa se odpravite do enega od 12 THE Nutrition prodajnih mest po Sloveniji, kjer vam bo strokovno izobraženi prodajalec svetoval v živo.


Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a

Priporočeni izdelki

THE Amino Whey (2300 g) Naši najbolj prodajani whey proteini. 8 slastnih okusov. Namenjeni za po treningu in kot nizkokalorični nadomestek obroka. Redna cena: 57,13€ Klubska cena: 34,28€
THE Vitamin Strong (120 tab.) Močnejša kombinacija vitaminov in mineralov za tiste, ki trenirajo redno več ur tedensko. Redna cena: 27,95€ Klubska cena: 19,57€
THE Omega 3 (200 kaps.) Izredno pomemben dodatek za zdravje in hujšanje. Pozitivno vplivajo na možgane, srčno funkcijo, holesterol in oksidacijo maščob. Redna cena: 22,84€ Klubska cena: 15,99€

V branje priporočamo še

Članek 9 nasvetov, da se med prazniki ne bomo zredili Prazniki so pred nami! Vsi se že veselimo druženja z našimi najbližjimi, obiskovanja prijateljev ... Vendar pa ni pravega druženja brez dobre hrane, zaradi česar se lahko vsa paša prizadevanja pri tem, da bi shujšali v trenutku razblinijo.
Recepti Brokolijeva omleta s feta sirom Še ena ideja na kakšen način uporabiti jajca za zdrav obrok. Privoščimo si zajtrk z zdravimi beljakovinami in visoko hranilno vrednostjo.
Uspehi članov 24-letni Uroš Zmagal v Boju s Kilogrami Ime mi je Uroš Pliberšek in imam 24 let! Moja pot izgube kilogramov in preoblikovanja telesa se je pričela 21 julija 2012.