HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 06.08.2010 ob 14:00
Zdravo,

razmišljal sem in zbiral vprašanja ki me begajo...Bolj ali manj je to ves moj skupek dvomov na katere ne najdem direktnega odgovora. Dobim dosti nasprotujočih si informacij, zato bi vas res prosil za pomoč...


1. Kdaj vzeti proteine ? Trenutno jih jemljem 30 g + 3 dcl mleka zjutraj in enako dozo takoj po treningu. Dostikrat pa sem prebral da nekateri jemljejo 1 uro pred treningom in takoj po treningu, zjutraj pa ne. Kak delate vi, in kaj si mislite o tem ?

2. Kdaj "zjutraj" bi se naj proteini vzeli ? Moja "jutra" so zelo relativn pojem, danes sem recimor vzel ob 11.00 dopoldan... Bi moral jemati prav zjutraj, okoli osme ure in se potem vsak dan držat tega ? Ali enostavno vzamem takoj ko se zbudim, kdajkoli se pač že zbudim tisti dan ?

3. Je smiselno da je odmerek zjutraj enak odmerku takoj po treningu ?
Glede na to da je potreba po beljakovinah zjutraj ziher manjša kot potem ko si končal intenzivni trening 

4. Se je treba držat istih proteinov ? Ko enkrat začneš jemat proteine, jih lahko menjavaš vsak mesec recimor ? Da vsak mesec kupiš druge ? Ali drug okus... ? Čeprav sem s svojimi zadovoljn, sem vseeno mislo za naslednji mesec kupit ene druge, od čisto druge firme... Je to ok ?

5. Ena izmed mojih večerij je 250 g skute in 250 g sadnega jogurta. Skupaj mi to nanese 46,5 g beljakovin. Je to preveč ? Tak delam zato ker kupujem 0,5 kg skute in potem samo ločim na polovico, jogurti pa pridejo v lončku za 250 g... Prebral sem da bi naj bil odmerek beljakovin od 20-40 g, jaz sem pa kr krepko čez...

6. Kdaj, potem ko si spil proteine, naj bi jedli večerjo ? Tudi tukaj mam nasprotujoče si informacije... Eni pravijo takoj, ker bi se naj proteini absorbirali v roku 15-tih minut, hrana se pa mora itak se predelat... Drugi pa, da komaj čez kake pol ure, uro, ker po shejku trenutno ni potrebe po beljakovinah...


Upam, da mi boste lahko odgovorili na ta vprašanja in da nisem preveč nadležn 
Osebno trenerstvo, skupinski treningi na BP team
Re: Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 06.08.2010 ob 14:30
1. proteine vzame vsak po svoje, pač kakšne cilje ima vsak posameznik.
    Zjutraj vredu, pred treningom kaj drugega, po treningu obvezno.
    Drugač pa porihtaj redno prehrano (časovno), sam s proteini ne boš nič rešil, samo
    denar vstran mečeš.
2.ob 11 ih je prepozno, bo treba prej vstat. Tudi zaradi rednih obrokov.
3.vseeno, odmerek naj bo max 40g B, kar je več bo šlo v WC. Menda jih telo ne
  predela v tistem trenutku več.
4.Ne. proteine lahko menjavaš, saj se tudi naveličaš istega okusa
5.Preveč, beri 3 točko.
6. ko spiješ proteine, vsaj eno uro in pol ne jej, da se le ti absorbirajo v telo, če ne jih boš spravil v WC.

Taka je moja teorija, upam da se ne motim, če pa se, pa upam da ne veliko in naj me nekdo popravi, bo tudi men prav prišl.
Sex, Training, Rest, Eat, Sleep
Re: Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 06.08.2010 ob 16:26
1. Glede proteinov je tako, so zelo praktični in če si preračunaš koliko ti pride en obrok iz whey-a (potreba po beljakovinah), vidiš, da te tudi ne pride cenovno predrago. Sicer poskusi čimveč obrokov dnevno iz trde hrane, vendar recimo po treningu (whey) in pred spanjem (npr. kazein) super laufa. Lahko si pa kadarkoli med dnevom, da pokriješ dnevne potrebe po beljakovinah, vendar mene osebno recimo ne nasiti tistih 30g B iz whey kot recimo iz puranjega zrezka. Presodi sam, kaj ti bolj ustreza.

2. Zjutraj, zdej odvisno. Lahko tudi ob enajstih, ker boš šel posledično tudi kasneje spat in ni neke panike z vidika pokrivanja 5-6 obrokov dnevno. Sicer pa v roku 30 min od tega ko si vstal.

3. Lahko je enak.

4. Kupuj znamke in okuse, ki jim zaupaš in whey, ki je dober po sestavi. Torej nekako, da bo "cel paket" ok.

5. Preveč ja, sam delam tako, da imam 250g skute, kar nanese 33B in nekaj drugega za zravn, recimo naturally more gre supr zravn, da nimaš preveč OH-jev zravn, če si na dieti.

6. Recimo 1uro po treningu oz. od takrat ko si spil whey. Če maš še OH-je zraven potem boš nekaj časa dalj sit, sicer pa postaneš prej lačen.
Re: Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 06.08.2010 ob 18:37
Po treningu mešaj whey z vodo.
Re: Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 08.08.2010 ob 01:26
Hvala za odgovore.


@ health_boy :

1. Proteini so moj edini dodatek k prehrani, zato pred samim treningom ne jemljem ničesar. Vplivam lahko na svoje zajtrke in večerje in gledam tak da mam potem čez cel čas pokrito potrebo po beljakovinah... Časovno je pa tak tak, ampak mislim da mi še kr uspeva.

2. Ja ob 11ih je res prepozno, sicer mam ob 11.00 običajno zajtrk.

3. So mi povedali da telo ne sprejme več kot to ja... Ampak je zjutraj potreba po beljakovinah tolikšna da se bo teh 40 g absorbiralo, ali bo šlo dosti več v WC zaradi tega, to me bega :/

4. Okay

5. Vprašal bi še... Odmerek wheya naj ne bi bil večji, ker gre za direktni vnos v mišice. Hrana pa se mora prej še predelat, ali telo ni sposobno predelat tega presežka v tolikšnem času da ne bi šlo v nič ? Hočem rečt, ko whey pride v želodec gre takoj dalje, hrana pa postopoma, drži ?

6. Okay, hvala


--------------------------------------------------------------------------------

@Tailor :


1. Whey uporabljam zaradi dveh razlogov, hitrega vnosa v mišice takoj po treningu in zato ker mi z prehrano primanjkuje. Ker si zmislim dober zajtrk in dobro večerjo, kosilo pa je kakršno je :/ Se shejk zjutraj in takoj po treningu, šteje kot obrok ?

2. Ok, razumem... No sej zdaj ga spijem takoj ko se vstanem

3. Super

4. Seveda, trudim se imeti kvaliteten whey, in gledam na to da ima dodane še aminokisline pa vsega boga.

5. Nimam drugih dodatkov k prehrani, zaradi pomanjkanja financ :/ Skuto jem z jogurtom zato ker se mi sama skuta malo gnusi :/  Sem jo že jedel z breskovim kompotom in z kakavom, pa mi kompot in skuta ful ni teknilo, kakav pa je verjetno dosti premastn za to koliko ga je treba dodat da je "užitno" Bom še malo pogledal po forumu za kombinacije jedi z skuto.

6. Okay, hvala, to vprašanje me je izmed vseh najbolj zanimalo.


---------------------------------------------------------------------------------

Dzezy je napisal/a:


Po treningu mešaj whey z vodo.



Je slučajno kaka študija, statistični izračun kolko hitrejši, učinkovitejši je vnos wheya v mišice, če se ga meša z vodo in ne mlekom ? Ne rečt da kompliciram, ampak čokoladni whey mešan z vodo se mi zdi tolko neužitn, da bi reko da se mi ne splača tega delat če je razlika recimor samo 5% ali pa kaj podobnega
Osebno trenerstvo, skupinski treningi na BP team
Re: Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 08.08.2010 ob 11:05
Seveda so študije, poišči jih. Razlika je približno 5,93271.
Re: Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 08.08.2010 ob 11:06
ko se enkrat navads z vodo so ti pa z mlekom zanic 
Re: Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 08.08.2010 ob 15:41
Za strokovno pojasnilo, boš moral povprašati kakšnega biologa on ti bo najbolje in strokovno razložil.
To kar vem jaz, mogoče ti in še kdo, je pa informativno znanje

Zato, dodatki z B in OH in nekateri drugi, se zelo hitro absorbirajo v telo, tako da mišice dobijo v najkrajšem času podporo. Zakaj? Ne vem, takšna je teorija in praksa, ostalo me ne zanima.
Hrana pa potrebuje malo dlje časa, saj se mora prebavit iz želodca in nato se presnavlja v telo. Šele takrat pridejo hrannljive snovi v kri in nato v mišice/telo

Zakaj telo ne presnavlja več B kot prbl. 40g v trenutku/naenkrat? Kaj pa vem, naše telo je ena velika uganka. To ti bo moral dati odgovor nekdo, ki je bolj ofjene glave

Za strokovne odgovore se raje obrni na forume, kjer dajejo odgovore zdravniki, strokovnjaki s področja biologije in kemije. :-\

Lp,
Sex, Training, Rest, Eat, Sleep
Re: Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 08.08.2010 ob 17:12
Dzezy je napisal/a:


Seveda so študije, poišči jih. Razlika je približno 5,93271.



I knew someone will reply like that Bom malo pregooglal v tej smeri, pa poročam če res naletim na kake rezultate Vseeno hvala za nasvet, ampak čoko whey + voda = damn...


@ health_boy : narobe si me razumel, strokovni odgovori in odgovori znanstvenikov in medicinskih strokovnjakov me sploh ne zanimajo Spraševal sem se samo, če telo zjutraj absorbira tako velik paket beljakovin ( 40 g ), da bi mi optimiziral jemanje in ne bi šlo v nič, če zdaj slučajno gre.

Pa tudi, zanimalo me je če je vnos beljakovin preko hrane lahko malo večji, ker traja dlje da se poje, dlje da se prebavi in se potem tudi dlje časa sprošča v mišice - torej ne bi šlo v nič.


Pri vseh stvareh s katerimi se ukvarjam prej ko slej pridem do takih dvoumnih vprašanj na katere ne poznam odgovora :/
Osebno trenerstvo, skupinski treningi na BP team
Re: Nekaj vprašanj na splošno, proteini, prehrana, trening...     Objavljeno 08.08.2010 ob 17:16
Moraš ločit med absorbcijo in izkoristljivostjo beljakovin.
Telo jih absorbira z lahkoto tudi čez 100 g naenkrat samo del tega bo šel za energijske potrebe telesa ker se za sintezo novih beljakovin v telesu izkoristi samo določena količina ( odvisno od VELIKO faktorjev ).

Na prazen želodec pri uporabi nemasnega mleka je razlika mogoče par minut
NAREIŠ BENCHPRESS STARI 100 KIL Z LAHKOTO
POL PA BILDAŠ BICEPS DA MAŠ MAJČKO V SOBOTO
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov