HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Prehrana za mišično maso
Merjenje kalorične vrednosti riža     Objavljeno 09.05.2017 ob 17:35
Zdravo.

Najprej pardon če ta tema ni na pravem mestu, moderator jo lahko po želji premakne.

Kakorkoli, moje vprašanje je precej specifično in sicer se tiče kalorične vrednosti živil. Kot vemo obstaja več različnih spletnih strani, ki ti "izmerijo" koliko kcal ima posamezno živilo, od MyFitnessPal pa do CalorieKing itd.
Stvar, ki mi ni povsem jasna je kalorična vrednost riža pa tudi quinoe in vseh podobnih živil, ki absorbirajo vodo med kuhanjem.
Za riž konkretno je recimo napisano 100g uncooked = cca. 350 kcal, če pa pogledaš za 100g cooked pa ti vrže ven npr. 180 kcal. To zmanjšanje kalorij je zaradi tega, ker je riž bil podvržen toplotni obdelavi ali je pač potem pri 100g kuhanega riža preprosto večja vsebnost vode in da če si npr. skuham 150g riža to še vedno pomeni, da bom na koncu zaužil tistih 525 kcal, pod pogojem da bom pač pojedel ves riž, ki sem ga skuhal? Velja isto za quinojo in podobna živila (fižol še je en tak primer)? Nisem se najboljše izrazil ampak upam, da je vseeno dovolj razumljivo. Hvala.

Lp
Re: Merjenje kalorične vrednosti riža     Objavljeno 09.05.2017 ob 18:43
Tako je ja, vse si itak meriš surovo in nekuhano. Ker če gledaš pri rižu se dvigne teža iz nekuhanih 100g npr. na vsaj duplo pa si spet tam tam če bi gledal v aplikaciji.
Re: Merjenje kalorične vrednosti riža     Objavljeno 11.05.2017 ob 15:42
Vse kalorične vrednosti živil na embalaži so navedene vedno nekuhane oziroma ne toplotno obdelane.

100g riža nekuhanega bo imelo enako kalorično vrednost kot približno 300g kuhanega, saj se riž pri kuhanju napne, ker posrka vodo in je v kuhanem stanju težji. Zaradi tega tudi razlika v kalorijah pri kuhanem in ne kuhanem rižu. Kuhan vsebuje več vode in je zato težji.

Pri mesu se pa tole zgodi ravno obratno, ker izgubi nekaj tekočine med pečenjem.
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov