HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Prehrana za mišično maso
Dodatki za 15 letnika     Objavljeno 21.04.2017 ob 09:44
Pozdravljeni.

Sin je star 15 let in trenira košarko. 4 - 5 krat na teden ima trening, konec tedna pa tekme. Je bolj suhljate postave in se s sotekmovalci težje bori pod koši. V fitnes mu še ne dovolim, ker je še v fazi razvoja in rasti (zadnje leto je zrasel med 10 in 15 cm) in bi si (predvsem) ob nepravilni vadbi naredil več škode kot koristi. Pripravil mu bom vaje za moč z lastno težo. Trenutno sedaj vzame za med tekmo bcaa, ki ga zmeša še z isostarjem, takoj po tekmi pa popije amino whey z mlekom (z vodo mu ni všeč). Zdaj me pa zanima, kaj je sploh varno jemati za 15 letnika od športne prehrane, da bi pridobil na mišični masi (in kako).

Re: Dodatki za 15 letnika     Objavljeno 21.04.2017 ob 11:39
Pozdravljeni, če ne bo ustreznega treninga za pridobivanje mišične mase ter ustrezne in dovolj prehrane tudi ne more pridobiti mišične mase.

Kakšen izotoničen napitek z BCAA je super za med aktivnostjo.
Po treningu bi priporočal 40g THE Amino Whey + 60g OH (lahko je to All in 1 Carbs ali THE Maltocarb).

Kako je kaj z njegovo prehrano tekom dneva?
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Dodatki za 15 letnika     Objavljeno 21.04.2017 ob 15:56
Prehrana je taka, da je tisto, kar jemo ostali (tako da nima neke prilagojene prehrane zanj). Ne mara zelenjave, poje pa tudi dosti sladkarij. Sprašujem tudi zato, da bi mu jaz nekoliko prilagodil prehrano. Glede vadbe z utežmi (pa kot pravim) pa sem mnenja, da je še nekoliko prezgodaj zanj za tako vadbo.
Re: Dodatki za 15 letnika     Objavljeno 24.04.2017 ob 10:33
Krepilne vaje se lahko izvajajo tudi v njegovih letih s tem da se je dobro osredotočiti na vaje z lastno težo lahko z večjim številom ponovitev da razvije motoriko in tudi okrepi do določene mere skeletne mišice. Vaje se naj izvajajo kontrolirano in z čim boljšo tehniko.

Sladkarije bi bilo potrebno omejiti ker nimajo neke hranilne vrednosti ki bi koristile. Namesto tega bi bilo dobro da vključi v obroke več beljakovin s tem bo tudi imel večji občutek sitosti ter regeneracija telesa bo bistveno boljša.
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Dodatki za 15 letnika     Objavljeno 24.04.2017 ob 13:48
Boštjan ,hvala za konstruktivno debato.
Tako kot si omenil, sem tudi sam v prvem postu napisal, da mu bom pripravil vaje za moč z lastno težo. Še vedno pa ne vem, kaj lahko kot 15 letnik jemlje od prehranskih dodatkov (ker je še v fazi razvoja, rasti) zaradi njegovih ledvic, jeter,...
Tu mislim predvsem na proteine, bcaa, carbs, malto,...
Re: Dodatki za 15 letnika     Objavljeno 04.05.2017 ob 11:13
Proteini na osnovi sirotke niso nič drugega kot predelana sirotka, ki je šla skozi proces filtracije in ionske izmenjave, dodala se je aroma in sladilo za okus. To pomeni, da gre čisto za običajno hrano v prahu oziroma beljakovine v prahu. Za primerjavo tudi mleko v prahu uživajo dojenčki pa to nobenemu ni sporno. V bistvu je mleko v prahu še slabše kvalitete kot dobri proteinski izdelki.
Kar hočem povedati je, da sirotkini proteini ali proteini iz drugih virov niso nič škodljivega.
Pri carbsih je podobna zadeva le odvisno je iz katerega vira so pridobljeni (maltodextrin, waxy maize ali glukoza).
BCAA lahko prav tako uživa

Edino kar bi pri 15 letniku odsvetoval so izdelki, ki vsebujejo večje količine stimulansov (kofein, guarana, zeleni čaj, ...)
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov