HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Prehrana za mišično maso
Vnos beljakovin     Objavljeno 13.05.2016 ob 13:09
V članku Proteini - kako pomembni so za oblikovanje telesa, je napisano, da za pridobivanje mišične mase potrebujemo 2,5 - 3 g B/kg t.t.. Zanima me ali obstaja strokovna literatura, ki bi podkrepila to trditev (prosil bi za povezave)?

LP
Re: Vnos beljakovin     Objavljeno 13.05.2016 ob 17:05
Nekaj literature:

Hulmi, J., et al. Effect of Protein/Essential Amino Acids and Resistance Training on Skeletal Muscle Hypertrophy. Nutrition and Metabolism. 2010

Mettler, S., et al. Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes. Medicine and Science in Sports and Exercise

Moore, D., et al. Ingested protein dose response of muscle and albumin protein synthesis after resistance exercise in young men. American Journal of Clinical Nutrition. 2009

Navedene vrednosti veljajo za naturalce...
Poleg beljakovin je za mišično maso na splošno vnesti dovolj kalorij, ki jih dobimo iz ogljikovih hidratov in maščob. Vrednosti variirajo glede na posameznika, zato je potrebno nekaj eksperimentiranja kaj in koliko komu ustreza
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Vnos beljakovin     Objavljeno 14.05.2016 ob 10:52
Dobro to so študije, ki govorijo ali o koristi vnosa beljakovin okoli treninga, ali pa ob primeru izgube telesne teže in to pri mladih (najbrž je še prisotna faza rasti in razvoja - takšni športniki potrebujejo več B) atletih. Nikjer pa še vedno nič o potrebah oz. koristih o celokupnem vnosu takšne količine B pri pridobivanju mišične mase.

Se pa strinjam, da so si ljudje različni, ter da je potrebno eksperimentirati. Vendar nisem pa še zasledil neke literature, ki govori da je potreben sam vnos nastaviti tako visoko, če želimo pridobivati mišično maso.
Re: Vnos beljakovin     Objavljeno 15.05.2016 ob 19:05
Koliko beljakovin naj se minimalno poje na obrok, ce delamo na MM?
Flegmatik
Re: Vnos beljakovin     Objavljeno 16.05.2016 ob 15:52
@flegmatik glede na dnevni beljakovinski vnos si porazdeliš enakomerno na št. obrokov.
Na primer: 200g je dnevni vnos beljakovin in bi v 6 obrokih to zneslo 33,33g B na obrok
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Vnos beljakovin     Objavljeno 27.05.2016 ob 13:41
Boštjan, veš mogoče za kakšno dobro študijo (po možnosti review) o jajcih in holesterolu, ali problematiki vnosa holesterola nasploh?

LP
Re: Vnos beljakovin     Objavljeno 27.05.2016 ob 16:51
teh študij je v zadnjem času bilo kar nekaj narejenih.
Bom globlje pobrskal in prilepim
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Vnos beljakovin     Objavljeno 27.05.2016 ob 19:35
Saj ravno v tem je problem in zato sprašujem, študij je veliko, in precej jih je narejenih slabo

Sem pa sedaj našel zanimivo novejšo meta analizo --> http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109578 . Zaključujejo, da je še vedno težko reči karkoli z gotovostjo, je pa na vseh forrest plot tabelah velika tendenca v prid nižjim vnosom holesterola (tako pri povezavi z boleznimi, kot direkten vpliv na LDL holesterol). Ko se gleda posamezne študije se pogosto vidi, da večji vnos holesterola/jajc/nas. maščob negativno vpliva na incidenco kardiovaskularnih bolezni/vsebnost holesterola v krvi/itd, vendar je razlika premajhna, da bi se jo statistično potrdilo - kar še ne pomeni, da ni vpliva. Meta - analiza zelo jasno pokaže, da pri veliki večini študij je nek (vsaj majhen) negativen efekt. Zdaj koliko je ta efekt v praksi in koliko vpliva na zdravje, je pa spet novo vprašanje. Se mi vsekakor zdi, da smo na tem področju (jajca, holesterol) malo prehitro odpisali potencialne negativne efekte.

Re: Vnos beljakovin     Objavljeno 01.06.2016 ob 13:51
to kar navajaš vsekakor drži in se strinjam. Tudi odvisno je od posameznika kako bo holesterol v jajcih na nekoga vplival. Nekateri, ki že v osnovi imajo težave s povišanim holesterolom in bodo vsekakor morali biti bolj pozorni kot tisti, ki težav nimajo.

Zaradi tega so te študije toliko različne
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Vnos beljakovin     Objavljeno 01.06.2016 ob 18:24
Se strinjam, vsekakor vsak odreagira drugače, posledično so rezultati študij različni. Ampak tu se gre za povprečje, kaj je najbolje za večino ljudi. In meta - analiza je ravno temu namenjena, da se pregleda vse dostopne primerne študije, da se vidi v katero smer je večja tendenca. Sodeč po tisti, ki sem jo prilepil, gre tendenca v smer da je bolje imeti nižje vnose holesterola. Po drugi strani, tudi če bereš študije, dostikrat vidiš zadeve v smislu: 2 skupini spremljali 6 tednov, pri eni povečali vnos holesterola. In se skupini s holesterolom zviša le ta za 5-10 mg/dl, in ker je razlika dokaj majhna, se zaključi, da ni vpliva - drugo vprašanje pa je, kaj višji vnos pomeni na dolgi rok.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov