HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Individualni programi
crnakaca - življenje z multiplo sklerozo (MS)     Objavljeno 18.07.2018 ob 22:18
Sem aktiven športnik (176 cm, okoli 70 kg), star 27 let, športni trener, počasi zaključujem študij na Fakulteti za šport. Že od otroštva imam težave z očmi, trenutno imam zaradi odstopa mrežnice v očesu silikonsko tamponado, poleg težav z vidom pa tudi potrjeno multiplo sklerozo (MS). Omejitve so, a se ne dam.

Vadba mi ni tuja, bivši tekmovalni športnik, reprezentant, imam pa nekaj vprašanj glede prehrane. Osnove zdrave prehrane dobro poznam, a tu gre za specifiko. Nekaj (beri veliko) sem že izbrskal o prehrani in MS, a se vedno odpirajo nove neznanke. Morda temo odpiram prehitro, saj sem ravno oddal vzorec za test intolerance na hrano, a vseeno. Smiselna se mi zdi Swankova (Dr. Roy Swank) dieta, ki drastično omejuje vnos nasičenih maščob (10-15 g/dan), the Wahls protocol (Dr. Terry Wahls) dieta, ki zagovarja zadosten vnos mikrohranil (vitaminov, mineralov,...) in teze, da je potrebno enega od vzrokov MS iskati v črevesju (propustnost črevesne stene) in t.i. blood-brain barrier med krvnim obtokom in možgani. Sledi, da je potrebno iz prehrane izločiti alergene in druga živila, ki spodbujajo vnetja (gluten - črevesna stena, mleko - beljakovina v mleku naj bi bila tako podobna beljakovini v mielinski ovojnici, da jo naš imunski sistem pomotoma zamenja in napade - obe), nekateri pa med ta potencialno vnetna živila uvrščajo tudi stročnice, o čemer imam največje pomisleke oz. ne najdem dobrih razlogov in prosim za morebitna pojasnila).

Nimam veliko konkretnih vprašanj, iščem nasvete, pomoč, študije, karkoli uporabnega. Glede na to, da bom po vsej verjetnosti opustil gluten, mleko in zmanjšal vnos mesa (sem vsejed, meso pa jem na dnevni bazi), bom prikrajšan za marsikatero zaužito beljakovino (skuta, grški jogurt, whey beljakovinski prašek,...). Zanima me, ali mlečni izdelki brez laktoze vsebujejo omenjene potencialno za imunski sistem zamenljive beljakovine? (če se ne motim beta-kazein, butyrophilin). Zanima me, katere vire beljakovin bi mi priporočili. Ne sprašujem zgolj o prehranskih dodatkih/dopolnilih, a če se navežem na te, sem zasledil THE Hemp protein (sicer precej dragi, a po opisu sodeč s popolno aminokislinsko strukturo) in THE Amino Soy (cenejše, prav tako popolna aminokislinska struktura, imam pa pomisleke glede uživanja soje (estrogen), izdelek sicer po opisu ne vsebuje gensko spremenjene soje - je to dovolj, da izniči njene morebitne negativne učinke ali...? O soji res ne vem prav dosti, ker je nikoli nisem jedel ter se zato nisem zanimal zanjo).

Bi mi morda priporočili še kaj? Zasledil sem, da naj bi L-glutamin pomagal obnavljati sluznico črevesne stene (kar se mi zdi zelo pomembno), predvidevam pa tudi, da s kreatinom ne bi smel povzročiti negativnih vplivov, bi pa vplival na moč, ki je pomembna za ravnotežje (koordinacijo).

Prosim za ideje, komentarje, nasvete ter se vsem že vnaprej zahvaljujem. V kolikor sem kaj pomembnega izpustil ali pa bi želeli izvedeti še kaj...napišite in se bom potrudil odgovoriti. Hvala.
Re: crnakaca - življenje z multiplo sklerozo (MS)     Objavljeno 19.07.2018 ob 13:14
Prilagam še rezultat testa intolerance na hrano, ki bo očitno še bolj okrnil jedilnik, saj poleg žit (glutena) in mleka izključuje tudi jajčni beljak, nekatere oreščke in ribe ter amarant. Torej vire beljakovin in nenasičenih maščob.

Sprašujem se, kako je z ovsenimi kosmiči. Oves naj bi vseboval najmanj glutena med tovrstnimi žiti, zasledil sem ovsene kosmiče brez glutena. Eni pravijo, da ga vsebuje, drugi ne.
Intoleranca_MalaBrez.jpg
Intoleranca_MalaBrez1.jpg
Re: crnakaca - življenje z multiplo sklerozo (MS)     Objavljeno 26.07.2018 ob 13:06
Ovseni kosmiči res vsebujejo nekaj malega glutena, če imaš intoleranco na gluten je bolje ovsene kosmiče dati vstran.
V tvojem primeru boš moral izključiti izdelke, ki so mlečnega izvora tudi če ne vsebujejo laktoze je problem vir.

Kar se beljakovinskega vnosa tiče pa bi od dodatkov predlgal v tvojem primeru kot dodatni vir beljakovin THE Hemp protein.

THE glutamine je pa več kot dobrodošel v takih primerih saj uravnava črevesno floro in izboljšuje posledično imunski sistem ter regeneracijo.
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: crnakaca - življenje z multiplo sklerozo (MS)     Objavljeno 08.09.2018 ob 19:13
Boštjan, hvala za odgovor.

V kolikor se prepozna, se za pomoč in pozornost zahvaljujem tudi svetlolasi prodajalki v trgovini v BTC-ju. Ker se mi je zdelo smiselno, sem si priskrbel precejšnjo zalogo beljakovin v obliki THE Hemp protein. Ob tem sem vzel tudi THE Glutamine in THE omega 3. Morda tu vprašanje glede jemanja glutamina. Predvidevam, da ga iz vidika uravnavanja črevesne flore in dviga imunskega sistema ni potrebno jemati po vadbi temveč raje zjutraj na tešče oz. zvečer pred spanjem.

Še vedno nisem siguren glede ovsenih kosmičev. Glede na to, da nimam celiakije in drugih prebavnih/ostalih težav, imam pa intoleranco na pšenico, ječmen in gliadin...Če prav razumem, določena žita vsebujejo prolamine (skupno ime za določene beljakovine), pšenica npr. gluten (glutenine in gliadine). Glede na to, da imam intoleranco na pšenico in gliadin (gliadin pa je del glutena, torej gluten), se je smiselno izogibati glutenu. Oves sicer vsebuje prolamine pod drugim imenom (avenini), ki imajo podobna aminokislinska zaporedja, a ne vsebuje gliadina in glutena. Bi bili ovseni kosmiči brez glutena (sicer so dražji, a se jih dobi) dobra izbira, ali je vseeno ta podobnost (gluten (glutenini, gliadini) - avenin) tako velika, da prav tako povzroča resice na stenah in kvari črevesno floro? Težave imam namreč pri sestavi hitrega in enostavnega, a hkrati polnega zajtrka. Uspešno sem se znebil mleka in jajc, težavo pa imam pri kosmičih (kvinojini vsebujejo sledi glutena, corn flakes zaradi koruze ne pride v poštev). Za zajtrk si trenutno pripravljam zmečkano banano, laneno seme, chia semena, acai jagode in maco, rižev/sojin/mandljev napitek ter kosmiče (trenutno ovsene in kvinojine). Iščem predloge, nasvete.

Vprašanje glede mleka - zadnjič sem na polici v trgovini našel njoke z ajdo brez glutena, pod sestavinami pa mlečna kislina. Je to problem? Zanima me tudi, ali obstaja kakšna povezava med aminokislinami BCAA in mlekom. Predvidevam da ne in da niso zgolj mlečnega izvora, a raje preverim.

Prosim za mnenja glede t.i. super živil, korenin, čajev, prahov s protivnetnim delovanjem oz. blagodejnim delovanjem na živčevje. Kot primer naj navedem ingver in kombinacijo kurkume in popra. Alge (spirulina, klorela) skrbijo za razstrupljanje telesa, kaj pa razne ljudem nepoznane korenine ipd. (primer, ashwagandha). Sprašujem, kaj vse bi bilo smiselno vključiti v prehrano.

Kljub temu, da bom v jedilnik dodal beljakovine v obliki konopljinih beljakovin, je ta še vedno beljakovinsko osiromašen, zato iščem dodatne vire. Kakšna so priporočila glede uživanja soje (napitki, tofu, tempeh)?

Za konec še vprašanje glede morebitnih deficitov. Moj jedilnik se trenutno odvija v smer vegana, ki je meso in med (mogoče pa bo to nekoč popularno). Glede na to, da sem prenehal z uživanjem mleka/mlečnih izdelkov in jajc...moram biti na kaj pozoren?

Vnaprej hvala za čas in pomoč.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov