HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Individualni programi
Izguba maščobe in hujšanje     Objavljeno 16.08.2017 ob 10:49
Lep pozdrav !
Po obisku vaše trgovine in včlanitvi v klub sem zašel na vašo spletno stran in našel ogromno čudovitih člankov. Iz njih sem se marsikaj naučil in res vsa čast Veseli me tudi, ker je zadeva Slovenska . Pohvalno in samo tako naprej
No sedaj pa k mojemu vprašanju
Star sem 20 let in imam okoli 105 kg visok pa sem 188 cm. Lansko leto ob tem času sem jih imel 72. Kaj se je zgodilo ... Prej sem bil športnik (košarka), zraven pa sem dodajal malo vaj za moč in ogromno kardia ... Poleg tega sem izjemno pazil na hran.o (narobe) iz prehrane sem izločil škrobnata živila oz. nasploh večino OHjev. Od le teh sem jedel samo sadje, zelenjavo, občasno pirin kruh in pa kakšno sladico, ki sem jo prepolovil oz dal na četrtinko z nožem. Pojedel sem ogromno zelenjave in pa kakšen kos mesa, ter kakšno mlečnino. Tako sem v 2 letih shujšal 25 kg ... Skratka odličen recept za izstradanje telesa. Potem je prišel faks in kriza tudi kar se tiče prehrane. Hotel sem jesti tako kot sem prej pa vendar prišli so slabi dnevi in praznenja hladilnika in shrambe - prenajedanje do mrtvega. S tem se še vedno borim, vendar če pazim, da ne pojem kakšne sladice ki bi v meni spet sprožila napad volčje lakote ... Ampak se še vedno zgodi. Ko sem se prenajedal sem jedel po večini kruh in sladkarije (tisto česar par let nisem). Ker sem čisti endomorfni tip postave in v enem letu je prišlo do takšne razlike. Do večjega skoka teže pa v pol leta (+30kg). Se je kar težko sprijazniti, vendar vem da nisem edini, ki se mu je to dogodilo.
Skozi ves ta čas sem se ukvarjal s športom, vendar bistveno manj. Sem pa še vedno najmanj 2-3 krat tedensko aktiven (hribi,kolo) in dodatno doma še sobno kolo. Spet več ali manj kardio. Sedaj se trudim vključiti vaje za moč, ki smo jih izvajali na treningih ... Neverjetno, koliko se lahko zgubi v enem letu ... Odločil sem se, da se spravim spet nazaj k sebi in sicer s pomočjo fitnesa. K fitnesu bom pa dodajal še te aktivnosti, ki jih delam že sedaj.
Glavni cilj mi je izguba maščobe in pa kilogramov skratka, stara oblačila. Maščoba se mi je nabrala v predelu stegen, trebuha, bicepsa in pa obraza. Prakticiral sem prehrano LCHF od maja in mi je zelo pomagala zaustaviti prenajedanja, vendar sem marsikaj prebral, tako pozitivne, kot negativne stvari in uvidel, da to ni zame. Prav tako zaradi omejitve sadja in zelenjave.
Edina stvar, katera mi trenutno mogoče manjka je tehtanje hrane (bi moral to vključiti?). Prav tako bi rad prebil tisto mejo v glavi, ki sicer nezavedno pravi, da so vsi OH - ji prepovedani. Zato sem razmišljal o cikliranju hidratov, ali pa o cikliranju kalorij (zasledil na vašem forumu in v člankih). Razmišljal sem o 6ih dnevih nekega jedilnika v nedeljo pa malo bolj nedeljsko .
Glede fitnesa sem razmišljal, da bi najprej dva meseca vadil celo telo. Se to splača, ali je bolje začeti s treningom mišičnih skupin? Poleg tega me omejuje visoka dioptrija (-10), kar pomeni, da ne smem pretiravat s kilažo, vendar od začetka je že 10 kg dovolj da raztrgaš mišico in tudi izgubiš maščobo. Mi mogoče kaj svetujete tudi s tega vidika ? Obiskoval bi tudi Bodypump in pa spinning. S fitnesom bi bil obremenjen 4-5 krat tedensko (sploh čez zimo, ko težko hodiš drugam)
Pojem ogromno zelenjave in pa mesa. Trenutno pazim, da je meso v večji meri perutnina, če je pa kaj drugega na meniju se pa ne obremenjujem preveč, le malo popazim na količino. Zraven obvezno skleda solate in pa kakšna zelenjava. Zvečer mi zapaše kakšna skuta, ali beli sir (feta). Pazim na kvalitetne maščobe (doma pečemo vse na svinjski masti), v solato pa dodajam olivno olje. Problem je sicer verjetno še vedno količina.
Do sedaj sem imel 3 obroke na dan. Vendar se bom poskušal notri vključiti še 2 malici (sploh po fitnesu).
Šport me sprošča in vidim, da rabim nekaj v svojem življenju, da se zmigam in da dam glavo za 2 uri na dan na off. Tako se lažje motiviram za vse ostale stvari. Tako, da motivacija je, rabim le še kakšen nasvet, da ne ponovim napake in izstradam svoje telo, ker potem bo čez toliko časa prišel spet jojo efekt in bo šlo spet vse po zlu.
Hvala in lep pozdrav.
Janez
Re: Izguba maščobe in hujšanje     Objavljeno 16.08.2017 ob 13:45
Pozdravljen na forumu in hvala da si nam zaupal svojo zgodbo

Kar se tvojih vprašanj tiče pa naslednje...
Zelo bi ti priporočal da za začetek tehtaš hrano (ne pripravljeno, ne pečeno, ne kuhano,...) tako boš sploh dobil občutek koliko vneseš B, OH in M. Če ne tehtaš sploh ne moreš vedeti koliko si česa pojedel.

Cikliranje OH je zelo smiselno izvajati, da ohranjaš metabolizem svež, zato je to še en razlog več da začneš tehtati hrano, da boš lahko sploh izvajal ciklizacijo OH.

Beljakovinski viri naj bodo živila kot so: piščanec, govedina, ribe, jajca, skuta, whey proteini
OH naj bodo kompleksni in čim manj predelani
Maščobe tukaj vključi omega 3 maščobe, olivno olje, bučno olje, maslo, oreščki

Kar se treninga tiče za začetek izvajaj trening z utežmi za celo telo 3x na teden, ki ga izvajaš 6-8 tednov. Nato lahko začneš kombinirati split sistem treninga pri katerem se osredotočiš na kompleksne vaje (počep, mrtvi dvig, izpadni koraki, vzgibi, potisk nad glavo, bench press,...)
Poleg treninga z utežmi oziroma obremenitvijo dodaj po treningu 20 minut aerobne vadbe. 1x na teden pa izvajaj samostojno HIIT.
Več o HIIT si lahko prebereš tukaj:
http://www.the-nutrition.com/single-blog/Hujsanje:-10-Neverjetnih-Koristi-HIIT-Treninga/107
http://www.the-nutrition.com/single-blog/Hujsanje:-Programi-HIIT-Treninga-za-Zacetnike-in-Izkusene/109



Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Izguba maščobe in hujšanje     Objavljeno 16.08.2017 ob 13:56
Najlepša hvala za odgovor. Poročam. LP
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov