HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 14.09.2016 ob 09:36
Zdravo,

spet jaz. Pekoča bolečina še vedno prisotna, kljub pregledu pri "strokovnjakih" v Artrosu, od katerih sem dobil dobeseden odgovor "Se iskreno opravičujem. Ne vem za kaj bi šlo". Plačal 80€ in šel.

Skratka, zadnje pol leta sem delal doma krepilne vaje, potem sem spet dva meseca obiskoval fizioterapevta, vmes šel še na Bownovo terapijo (ki ni pomagala). Zdaj sem bil 4x v fitnesu in delam vaje na napravah, ker so malo bolj kontrolirane... pri vajah za noge se sicer pekoča bolečina malo poveča, ampak ne do te mere, da ne bi mogel delati vaj. Z lastnikom fitnesa, ki mi je v veliko pomoč, sva prišla do nove "možnosti", kaj bi lahko bil vzrok - nekaj s kožo (oz. tik pod kožo) oz. da nekaj vpliva nanjo, da sproža neke reakcije, zaradi katerih me potem za nogami peče. Kaj bi to lahko bilo še ne vem.

Namreč kar se nog tiče sem v zadnjem letu in pol storil vse. MRI, trije ultrazvoki, vsaj 5x sem dal že kri, izvajal nešteto različnih vaj, raztezal, fitioterapije, masaže... nobenega vnetja ni, mišice so čisto v redu in so pravzaprav čisto normalno razvite - tudi sicer vsi pravijo, da drugače ne bi mogel izvajati vaj, če bi bila mišica tako poškodovana. Uglavnem mora biti nekaj drugega.

Imel sem tudi MRI hrbta, ki je pokazal, da sem malo "kriv", ampak spet ne čutim nobenega mravljičenja (ki naj bi šlo od spodnjega dela hrbtenice po zunaji strani do nog)... samo pekoča bolečina in nič drugega.

Prosim za kakšen predlog, h komu še na pregled. Čez 14 dni grem k nevrologu, ki mi bo špikal tiste mini igle v pekoče dele (upam), elektromiografija ali kako se že imenuje. Razmišljam pa, da bi šel tudi k dermatologu, ima to kakšen smisel? Če, mi lahko kakšnega predlagate?

Aja, na nogah, ko me bolj (ali pa tudi manj) peče, se na zunanji strani nič ne vidi. Temperatura pa je na otip normalno. Ni oteklin, ni hude vročine.
Še to - verjetno pomemben podatek, ki ne vem, če sem ga omenil. Ko se tuširam (ali npr. ko nosim dolge hlače), mi je na zadnjem predelu nog (kjer me peče) zelo neprijetno... čutim takšno draženje. Isto če npr. nosim kratke hlače in ko se mi robovi dotaknejo nog na zadnji strani... ne čutim mravljinčenja, ampak samo tak občutek, da se moram takoj popraskati... neprijetno uglavnem. Najbolj mi ustreza, če nosim res kratke hlače, ki segajo npr. do polovice stegen in potem do nogavic ni ničesar, kar bi se mi dotikalo nog na zadnjem delu. Uh, komplicirano uglavnem.

Ali lahko hrana vpliva na to? Laktoza, gluten? Zdaj poiskusno živim brez obeh, da vidim, če bo kakšna spremembe. Bi lahko bila to morda alergija na bombaž? Ampak potem ne razumem, zakaj bi mi bilo neprijetno samo v tistem predelu telesa...

No, sem spet dolg. Res upam na kakšen uporaben odgovor.

Hvala za branje, lp
Miha
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 14.09.2016 ob 16:44
Glede dermatologa, Bartenjev v LJubljani je povsem ok.
Pametno je iti do nevrologa. Glede alergij pa v poštev pride alergološko testiranje, ki ga je možno opraviti v vsakem bolj opremljenem alergološkem laboratoriju.

Težave so zelo čudne, priznam da ne vem kaj bi bil lahko še vzrok če vse omenjene preiskave niso pokazala odstopanja od normale.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 06.10.2016 ob 08:01
Hvala za pomoč.

Nevrolog pravi, da je vse OK, z elektromiografijo ni ugotovil nobenih posebnosti. MRI hrbtenice mi pokaže centralno protruzijo diska v nivoju L3-L4 in L4-L5, znake spondolize in listeze v nivoju L5, spondolialisteza korpusa L5 pa je videti že dokaj fiksirana. Zaradi tega trenutno v fitnesu izvajam vaje za krepitev mišic okrog pasu, medenice in tistih predelov. Menda sem tam precej švoh. Fiziatrinja pravi, naj naredim vaje za krepitev mišičnega steznika, kaj je to?

Še to - alergološko testiranje - to mislite tisto, ko dajo na kožo kapljice xy stvari, pa potem prebodejo, da pride v stik s krvjo? Ali obstajajo še kakšna druga testiranja? Ker je skoraj sigurno nekaj z občutljivo kožo, ampak ne povrhnjico, ampak kot bi me peklo nad mišicami, ampak pod kožo. Ima to kak smisel?

Včeraj spet komaj sedel v službi in se premikal, ker me je tako peklo (dolge hlače), potem pa v fitnesu relativno lahko telovadil (kolo - krepilne vaje - kolo - raztezanje, ca. uro in pol) in bolečina tekom vadbe ni bila hujša. Seveda potem, po fitnesu, ko sem šel na kavo, spet slabše, ob sedenju.

Imate kakšno idejo glede hrane? Ali bi lahko kava vplivala na to, da me tam peče? Oz. kaj bi lahko še poskusil kar se tega tiče?
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 06.10.2016 ob 08:39
Glede na izvid MR bi vsekakor prišlo v poštev krepitev medeničnih mišic in hrbtnih mišic, najprej pod nadzorom fiziatra/fizooterapevta, nato lahko tudi samostojno.

Glede alergoloških testiranj, obstajata dve vrsti - ena je odvzem krvi in potem laboratorijsko testiranje na posamezna živila in/ali snov v okolju.
Druga vrsta je pa kožno testiranje, ko na koži dajo vzorce snovi in gledajo če je kje prišlo do reakcije.
Za najbolj relevanten izvid je potrebno opraviti oboje.

Da bi kava povzročala težave ki jih navajate skorajda ne verjamem.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 06.10.2016 ob 13:49
Izraz mišični steznik je v bistvu to kar že treniraš - mišice okoli pasu, ki vse skupaj tvorijo nekakšen sod v trupu - hrbtne mišice, stranske in sprednje trebušne mišice, medenične mišice in prepona. Vse te mišice so pomembne za vzdrževanje znotrajtrebušnega pritiska, ki je pomemben za pravilno in stabilno izvedbo vaj. Priporočam, da se naučiš dobro vzdrževati znotrajtrebušni pritisk med vajami, ki jih izvajaš. Najprej poskusi kar s pokrčenimi koleni med ležanjem na hrbtu - hrbtenica naj bo v srednjem položaju, potem pa naj te nekdo za 10-15 sekund pritisne s pestjo v trebuh, ti pa se upiraj, tako da napneš trebuh. Ko potem izvajaš vaje, se spomni te vaje in podobno napni mišice (ne ravno maksimalno močno). Poleg tega pazi, da bo med izvedbo vaj hrbtenica ves čas čim bližje nevtralnemu položaju oz. položaju, med katerim je v sedenjem. Kakšni trebušnjaki praktično odpadejo v tvojem primeru, za krepitev trebušnih mišic je primernejši sprednji most oz. plank.

Drugače pa glede na stanje hrbtenice res ne bi bilo slabo, da je na začetku nekaj časa kak fizio zraven. Idealno bi bilo, da bi tudi malo te stestiral in videl morebitna nesorazmerja med močjo posameznih mišic steznika. Sam bi sicer poleg vaj za steznik dodal sigurno še kaj za gluteuse, ter dobro bi raztegnil upogibalke kolka (illiopsoas) - https://www.youtube.com/watch?v=-w_PfusPfGc.

Glede bolečine v kolenu pa se mi ne sanja več, kaj bi še lahko bilo.
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 07.10.2016 ob 21:10
Ej ful hvala obema! To mi že tako načenja živce, ampak je vedno potem lažje, ko imam neko "pot" (četudi je bilo toliko do sedaj napačnih).

Danes spet bil v fitnesu ca. 2h... sem se počutil tudi relativno ok. Na koncu sem iz firbca šel probat teči, pa sem pri treh minutah moral nehati, ker sem mislil, da mi bo noge utrgalo. V tistem času, ko sem šel peš od naprave za tek do sobnega kolesa, bolečina tako popusti, da sem potem vsaj ene 15 minut lahko normalno gonil (že pred tem pa vedno pri segrevnaju gonim od 15 do 25 minut - odvisno od bolečine).

Ko dam fakte na kup in razmišljam čisto enostavno, bi res lahko bilo nekaj s hrbtom/živčevjem. Ker je najslabše takrat, ko sem v pokončnem položaju, ko nekaj nekam pritiska očitno - pa v obeh nogah hkrati vedno. Bom zdaj do novega leta res trudil krepiti ta steznik kot pravita.

Trebušnjaki - sem jih delal, ampak jih bom nehal, hvala za nasvet.

Plank - delam različne planke... so sigurno vaje, ki jih v fitnesu največ izvajam. Na stegnjenih ali pa pokrčenih rokah, pa potem na strani... če sem pri moči, tudi dvigam noge, itd. Različne stabilizacijske vaje pač. Kot pri vseh vajah, skušam "popek držati znotraj" oz. kot bi napel tiste mišice na zadnjem delu zadnjice in skušal medenico potegniti/obrniti zadnji del navzdol, zgornji pa bolj navzgor. Zasukati navzgor... ne vem kako razložiti. Ampak verjetno si to mislil s tistimi vajami s pestjo v trebuh?

Predkloni - verjetno jih ne smem izvajati? Z njimi delam ravno obratno - slabšam situacijo? Ker takrat pa začutim bolečino s spodnjem delu hrbta, pojavi se pri kakšenm 6, 7 predklonu (brez kakšne dodatne teže!). Ampak sicer me hrbtenica skoraj nikoli ne boli... tako, da bi me ovirala.

Sicer je tako. Zamenjal sem že kar nekaj strokovnjakov, za vse terapije in vse je šlo že kar nekaj denarja. Kar sem ugotovil je, da sicer vsi želijo najboljše, ampak nekako moram pa potem sam skombinirati vso to njihovo znanje in najti neko pot, ki me bo pripeljala do rešitve. Malo bluzim, ampak, če 5 ortopedov ne more pomagati, potem tudi ne vem. Zdaj hodim v fitnes, pa mi je tam lastnik kar v pomoč, mi včasih kaže kakšne vaje... občasno grem pa še do enega fizioterapevta, ki mi tudi kaže določene vaje. Sicer sem po njegovem načrtu kakšna dva meseca delal vaje za noge, ampak to ni bilo to.

Ja, v fitnesu mi je tudi rekel, da moram delati na raztezanju kolkov/bokov, da sem tam švoh. Mi je dal ene youtube linke, pa bom zraven uporabil še ta tvoj video. Očitno sem res švoh tak okrog. Po postavi sem pa bolj tak čokat, štofl. 170cm, 75 kg.

Še to - če bi mi pritiskalo na žvice v hrbtenici, a ne bi tega ugotovil nevrolog? Je pa res, da me je špikal samo tam pri gležnju, na spodnji strani pod kolenom. Nič nad in nič v hrbtu. Žal ne vem kako potekajo živci...

Zadnji ortoped mi je predpisal fizioterapijo - ojačanje notranjih stabilizatorjev hrbtenice (o čemer govorimo). Testno pa bi bilo smiselno poskusiti s trakcijami s Pearlovo zanko. Mogoče vesta kaj je to?

Hvala še enkrat za vse informacije, se bom sigurno še kaj javil. Mi lahko samo napišeta, katerih vaj naj raje ne delam? Da bi recimo še oslabšale krivuljo hrbtenice...
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 08.10.2016 ob 08:52
Od vaj odpadejo vse, kjer prihaja do večjih premikov hrbtenice - trebušnjaki, predkloni, globoki počepi,... Načeloma poskusi delat več ali manj statične vaje. Pri krepitvi mišic trupa v kontekstu preprečevanja in zdravljenja bolečnin/poškodb hrbta je potrebno v prvi vrsti razvijati vzdržljivost v moči teh mišic in ne toliko maksimalni moč (torej cilj naj bo povečevanje časa, ki ga zdržiš v planku in drugih vajah). Za mišice nog, pa bolj splošna krepitev in tudi pridobivanje mase, torej tu lahko izbiraš dinamične vaje ( ne vem sicer, kako je z bolečino med temi vajami). Kasneje, ko se boš med vajami za trup že precej okrepil, jih seveda lahko otežiš tako da recimo v planku dvigneš kako roko ali nogo od tal, ali daš kaj mehkega pod roko/nogo.

Ja, hernije in druge težave lahko vplivajo na živce (najbolj tipičen je išias). Zdaj konkretno za tvoj primer ne bi vedel. Področje nad kolenom zadaj če se prav spomnim oživčujejo L5 ob strani ter S1 in S2 na sredi.

Daj poskusi mogoče še tole - daj roke na mizo pred sabo in prenesi čim več teže na roke (noge se samo na rahlo dotikajo tal). Ostani tako kake 1-2 min, oz. več če ti ne bo neprijetno. Potem opazuj kako je z bolečino pri kolenu.
Glede hrbta pa še to, včasih lahko pomaga spanje z enim vzglavnikom med nogama (če spiš na boku).
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 11.12.2016 ob 18:09
Zdravo,

sem upošteval navodila, 3 mesece hodil v fitnes, delal predvsem statične vaje... se mi tudi malo pozna, ampak kar se tiče pekoče bolečine za nogami pa nobene spremembe. Določene vaje mi sicer izzovejo bolečino v spodnjem delu hrbta, ampak čisto NIČ pa ne vpliva na pekočo bolečino za nogami. Še vedno en in isti drek.

Tista predela zadnjega dela stegna in goleni, ki me pečeta, sta polna manjših in večjih bul, na katere pa nihče ne polaga kakšne posebne pozornosti. Takšnih bul po drugih delih mišic na nogah nimam, saj so drugje mišice na otip zelo gladke in "zdrave" ali kako naj se izrazim. Tam kjer me peče, so pa res zabrazgotinjene... zdaj sem končno menjal zdravnico, tako da je ta malo bolj razumevajoča... imate kakšno idejo, kam naj me pošlje? Sploh glede teh bul? Vsaj z ortopedi sem končal, bil sem pri kakšnih 7-ih - nazadnje 2x pri Dr. Husseiunu, ki pravi da ne ve kaj bi bilo in da so kolena čisto OK.

Še to - kaj je najslabše, kar se mi lahko zgodi, če "preforsiram" bolečino? Da npr. hodim preko točke, ko mi glava/pekoča bolečina reče, da ne smem več, ker se bo nekaj zgodilo? Je možno, da je to nek obrambni mehanizem, ki deluje, čeprav so noge morda čisto ok? Npr. ena varianta je, da sem si pred dvema letoma v fitnesu res pretegnil obe zadnji loži in me je potem peklo, ampak da se je to saniralo, ta mehanizem branjena telesa pred hujšo poškodbo pa res obstaja? Je res možno, da bi 6, 7 ortopedov "sfalilo" diagnozo oz. je to normalno, da ne odkrijejo ničesar otipljivega? Imel sem tudi nevrologa, špikanje pri gležnju, pa živci tam vredu delujejo.

Upam, da ima kdo še kakšno idejo, kaj naj poskusim, sploh kar se bul tiče? Na kakšen način bi se to odstranilo - se lahko tudi s prehrano/masažo/krepitvijo mišic - čeprav zdaj neke opazne po 3 mesecih vadbe (še) nisem opazil.

Hvala! lp
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 11.12.2016 ob 21:32
Sem ti poslal na ZS eno povezavo (povej če si dobil), do ene ekipe ki se ukvarja z diagnostiko poškodb in rehabilitacijo.
Re: Pekoča bolečina za obe kolenoma - MR izvid     Objavljeno 12.12.2016 ob 08:56
Od kdaj pa so te bule?
Če so dobro tipne je potem vsekakor smiselno opravitit ultrazvok tega predela, kjer se bo dobro videlo za kaj gre.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov