HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Športna medicina
Kolk     Objavljeno 16.12.2014 ob 12:40
Zdravo.

Od septembra 2014 obiskujem fitnes 3x na teden. Približno 2 meseca me boli desni kolk (ni bilo nobene poškodbe). Boli me vsakič, ko naredim korak (občutek imam kot da bi me nekdo s šivanko špiknil v kolku). Bil sem pri osebni zdravnici, dobil sem tablete Naklofen in napotnico za RTG slikanje. Danes sem dobil izvid na katerem piše naslednje:

Kolčna sklepa imata primerno oblikovane sklepne površine in primerno široki sklepni špranji. V proksimalnem delu diafize desnega femurja je 9 x 5 mm veliko sklerotično področje - inzula kompakta?
sicer je struktura skeleta medenice in kolkov primerna.

Dr. Aleksander, prosil bi Vas za razlago izvida oz. mnenje.


Re: Kolk     Objavljeno 17.12.2014 ob 08:31
Insula kompakta je največkrat slučajna najdba, pomeni nekakšnen "otoček" drugače oblikovane kosti. Manj verjetno je, da te boli zaradi tega, je pa dejstvo da RTG preiskava ni zadostna, da bi ugotovila vzrok bolečine. Potrebno bo opraviti še UZ kolka (lahko gre za vnetje sklepne ovojnice oz. sinovitis, ki se na RTG ne vidi, na UZ pa se) ter pregled pri ortopedu - s testi gibljivosti kolka lahko že dokaj dobro ugotovimo vzroka bolečine.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 23.12.2014 ob 21:47
Zdravo.

Danes sem bil z izvidom in RTG posnetkom na kontroli pri svoji osebni zdravnici. Dobil sem napotnico za ortopeda, zdravnica mi je svetovala naj se naročim pri katerem izmed ljubljanskih ortopedov oz. ortopedov iz Ortopedske klinike Lj(drugače živim v Novem mestu). Pozabil pa sem jo vprašati, katerega ortopeda svetuje.

Dr. Aleksander, svetujete katerega izmed ljubljanskih ortopedov, ki se ukvarja s poškodbami kolkov?

Hvala za odgovor
Re: Kolk     Objavljeno 24.12.2014 ob 08:39
Na ortopedski kliniki so vsi dobri stokovnjaki, tle ni nobenega problema. Naroči se pa čim prej.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 03.02.2015 ob 19:40
Zdravo.

Danes sem bil na samoplačniškem pregledu pri ortopedu, malo sem pobrskal po internetu in se na koncu odločil za dr. Dolinarja (naj bi bil "stručko" za kolke).

Izvid ortopeda se glasi:

Prihaja na pregled zaradi od oktobra trajajočih bolečin na lateralni strani desnega kolka. Občasno jemlje analgetike.
Klinično prosta gibljivost v desnem kolku, brez bolečin, Laseguae negativen, brez bolečin L/S, v ospredju zmerna občutljivost desne portrohanterne regije.
zaradi zmernih bolečin zaenkrat predlagam siptomatski način zdravljenja, analgoantirevmatik per os po potrebi. V pristojnem ZD ali tukajšnjih termah pa obsevanje desne pertrohanterne regije.
V kolikor ob predpisani terapiji bolečine ne bi izzvenele, kontrola zaradi blokade desne pretohanterne regije.

Diagnoza: Burzitis pretohanterica coxae lat. dex. i.o.

Dr. Aleksander, prosil bi Vas za razlago izvida oz. mnenje.

Hvala in lp
Re: Kolk     Objavljeno 04.02.2015 ob 19:19
Pregled ni pokazal odstopanj od normale, gre najverjetneje le za vnetje mešička v kolku (burze), ki je sicer boleče vendar nenevarno. Vse drugo naj bi bilo ok, in razen fizioterapije in protibolečinskih ukrepov ortoped ni predvidel drugih posegov.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 04.02.2015 ob 20:21
Zdravo.

Dr. Aleksandar, še eno vprašanje: se ta zadeva lahko ponavlja?
Re: Kolk     Objavljeno 04.02.2015 ob 21:17
Seveda, ja.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Re: Kolk     Objavljeno 14.03.2015 ob 14:10
Zdravo.

V petek (6.3.2015) sem bil na pregledu pri fiziatrinji v zdravilišču, dobil sem 3 različne terapije (UZ, laser, hidrogimnastika - vse to po 6x). S terapijami sem začel v ponedeljek, včeraj pa sem bil na kontrolnem pregledu pri fiziatrinji. Bolečina po 5 dnevih terapije še vedno enaka (oz ni nekih bistvenih sprememb glede bolečine v kolku). Zdravnica mi je dejala, da mi ne preostane nič drugega kot blokada ter da je vprašanje kaj se dogaja znotraj samega sklepa (kolka).

Dr. Aleksandar: Zanima me, če obstaja še kakšna druga rešitev mojega problema s kolkom kot pa rešitev z blokado (osebno se ne nagibam k blokadi).

Lp
Re: Kolk     Objavljeno 20.03.2015 ob 11:41
Ja če po navedenih ukrepih stanje ni boljše, potem vsekakor v poštev pride blokada.Seveda to ni trajna rešitev in je možno da se bo stanje ponovilo.Smiselno bi bilo za naprej obiskati ortopeda, da se naredi plan zdravljenja.

Se opravičujem za pozen odgovor, očitno sem spregledal vprašanje.
Aleksander Đorđevski, dr. med.
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov