HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Trening
Re: Boks + fitnes     Objavljeno 24.12.2016 ob 07:32
Verige se uporabljajo za doseganje drugačne dinamike obremenitve med ponovitvijo. Npr. če si predstavljaš pri počepu - v spodnjem delu in srednjem delu je najtežje dvigati saj zaradi oddaljenosti sklepov navori večji. Ko se dvigneš nad paralelo, je vedno lažje (na koncu so vsi sklepi poravnani, navora praktično ni). Podobno pri upogibu komolca z bicepsom - tu je sicer najprej lahko, najtežje v sredini (ko je utež najbolj oddaljena od osi gibanja - komolca), potem pa spet vedno lažje. Z verigami to spremenimo - pri počepu bodo zagotovile, da bo tudi zgornji del ponovitve težak, saj se bodo postopoma dvignile s tal in dodajale težo. V začetku ponovitve boš tako imel recimo težo uteži + 3 kg od verig, na koncu, ko si skoraj že zaključil počep, pa uteži + 10kg od verig. S tem torej poskrbiš, da ne zanemarjaš mišice v določenem obsegu giba (kar je zelo pomembno, saj vemo, da so prilagoditve na trening moči specifične na obseg giba v katerem vadimo - npr. če bi želel izboljšati zgornji del počepa, bi vadil samo zgornji del počepa in nič spodnji del). No, te verige pridejo v poštev verjetno tako pri masi kot vadbi pri vadbi z višjimi bremeni. Pri eksplozivni moči niti ne.

Glede šejka je seveda v redu tako, saj ni potrebno spiti vsega skupaj ravno v prvi minuti.
Verjetno so procenti B,OH, M nastavljeni na kalorije in ne na grame.

Torej, recimo da poješ 3000 kcal.
55% mora priti iz OH (0,55 x 3000) = 1650 kcal - to je cca. 410 gramov OH
25% mora priti iz B (0,25 x 3000) = 750 kcal - to je cca. 190 gramov B
20% mora priti iz M (0,20 x 3000) = 600 kcal - to je cca. 70g maščob

Pri OH in B dobljene kalorije deliš s 4, da dobiš koliko gramov nanese, pri maščobah pa deliš z 9.


Re: Boks + fitnes     Objavljeno 24.12.2016 ob 19:35
Bi bilo po tem takem smiselno vključiti verige v moj trening, semizdi da negativnih učinkov nima..naprimer pri vajah, kjer uporabljam "barbell"?
se to izračuna po: telesna teža (v kg) * 35 = kalorični vnos (število kcal). in ali je to to, ali se še doda? Za koliko lahko zmanjšam OH na off-dan?
Flegmatik
Re: Boks + fitnes     Objavljeno 25.12.2016 ob 09:09
Dokler si v režimu mišične mase, kamot dodaš k nekaj vajam verige, če drugega ne bo drugačen trenažni dražljaj in boljši napredek. Potem kasneje je pa malo odvisno od vaje, mora biti čim bolj podobno obremenitvam v boksu. Recimo pri benchu bi bilo optimalno, da je najprej enakomerna teža, ki jo zelo hitro dvigneš, potem čisto na koncu giba pa te zabremza (kot da udariš v nasprotnika). To bi mogoče lahko dosegel z elastikami, če bi se malo poigral. No, v glavnem, za zdaj mislim da je čisto na mestu, če dodaš verige k nekaj vajam.

Lahko za začetek uporabiš formulo za izračun kalorij, ki si jo navedel - nihče ne more vedeti, koliko je optimalno, za nekoga bo potrebno 50*teža v kg, za nekoga pa 30*teža v kg. Začni z neko vrednostjo in spremljaj - če boš počasi pridobival težo je ok, če ne bo napredka malo povišaj (100-200 kcal), če gre teža hitro gor malo spusti. Na off-dan bi jaz spustil post-trening šejk (karkoli že pač imaš) in ostalo pustil isto.
Re: Boks + fitnes     Objavljeno 05.01.2017 ob 09:45
fak totaln zamor.. cisto po neumnosti sem si zlomil koščico v zapestju, tako da sem dobil gips, ki naj bi ga imel vsaj 2 tedna, trenirati pa verjetno nebom mogel še vsaj mesec in pol-.-
kaj svetujete za ta čas, da izgubim čimanj MM, in da se ne zredim oz. ostanem čimbolj v formi? kakšen trening, kakšna naj bo prehrana?
FRUSTRACIJA!

Hvala
Flegmatik
Re: Boks + fitnes     Objavljeno 06.01.2017 ob 13:48
s treningi bo sedaj problem, ker imaš poškodovano zapestje. Najprej je treba sanirati poškodbo. Če boš sedaj obremenjeval zapestje z vajami si lahko narediš še več škode.
Edino kaj lahko izvajaš je kakšen trening za noge in paziš pri vajah da ne vključuješ zapestja in aerobno vadbo, da ostaneš v kondiciji.

Kar se prehrane tiče to je zelo pomemben faktor za ohranjanje mišične mase...
Prehrana je lahko več ali manj takšna kot si jo imel sedaj kadar nisi imel treninga. dovolj velik vnos beljakovin in maščob, OH prilagodiš glede na fizično aktivnost.
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Boks + fitnes     Objavljeno 08.01.2017 ob 23:18
bi bilo vredu, če v tem obdobju delam na izgubi maščobe z tem da poiskusim zadržati čimveč MM? Razpored sem si zamislil takole, kaj menite:

pon:noge z utežmi
tor: trebuh + različne variacije hrbtnih na trebuhu
sre: nogomet
čet: tek 30min + trebuh + variacije hrbtnih leže na trebuhu
pet: /
sob: HIIT + trebuh
ned: /

razmišljam, da bi dodal še The Ca/MG

hvala za pomoč
Flegmatik
Re: Boks + fitnes     Objavljeno 09.01.2017 ob 12:22
Lahko poskusiš tako, ampak na prvem mestu naj bo vsekakor saniranje poškodbe. Lahko narediš še mariskaj koristnega med tem časom, kar je manj tvegano - razviješ malo gibljivost nog, ravnotežje povadiš... Če boš šel v izgubo maščobe, rahlo povečajo %beljakovin na jedilniku. Ca in Mg ne verjamem da bosta kaj signifikantno pripomogla k čimerkoli.
Re: Boks + fitnes     Objavljeno 16.01.2017 ob 02:45
Sem si izračunal okvirni dnevni vnos, za obdobje pridobivanja MM ter obdobje izgubljanja maščobe in ohranitev MM , kaj menite?:

pridobivanje MM:

-na dan treninga: B: 3g/kgTT, OH: 4,5g/kgTT, M: 0,75g/kgTT
- off dan: B: 2,5-3g/kg/TT, OH: 3,5g/kgTT, M: 1g/kgTT

izguba maščobe/ohranitev MM

-dan treninga: B: 3-2,5g/kgTT, OH: 3g/kgTT, M: 0,5g/kgTT
- off dan: B: 2,5-3g/kgTT, OH: 2,5g/kg TT, M: 0,75g/kg TT

Je tako vredu, ali naj kje kaj spremenim? Sem bolj ektomorfne narave.
Flegmatik
Re: Boks + fitnes     Objavljeno 16.01.2017 ob 15:51
glede na to da imaš poškodbo bi bilo dobro, da greš v fazo ohranjanja mišične mase torej more biti prehrana nekaj vmes med pridobivanjem in izgubo.
Najprej saniraj poškodbo potem se lahko lotiš novih ciljev
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: Boks + fitnes     Objavljeno 17.01.2017 ob 05:02
kako pa bi potem izgledal tak vnos?

Ali je drugace moj vnos za obdobje izgube maščobe in obdrzanje MM vredu?

-dan treninga: B: 3-2,5g/kgTT, OH: 3g/kgTT, M: 0,5g/kgTT
- off dan: B: 2,5-3g/kgTT, OH: 2,5g/kg TT, M: 0,75g/kg TT
Flegmatik
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov