HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
Trening
vaje za trebuh     Objavljeno 14.11.2016 ob 12:15
Živjo!

Ne vem če to spada sem pa vseeno. Po opraciji kile in strgani trebušni mišici ki se je končno zacelila (pol leta razen hoje nobene aktivnosti zaradi poškodb) bi vprašal če kdo pozna kakšne dobre vaje za utrditev trebušnih mišic ker moram to najprej razgibat in ojačat da se ne ponovi. Šlo naj bi za vaje za trebuh kjer gre za aktivacijo (stiskanje mišic) brez prehudih obremenitev katere potem stopnjujem. Cilj: narediti brazgotino čimbolj prežno (elastično) in okrepitev mišic.

Hvala.
Re: vaje za trebuh     Objavljeno 14.11.2016 ob 14:59
če si poškodbo saniral in ti zdravnik dovoli, da lahko začneš z izvajanjem vaj potem priporočam vse vaje, kjer delujejo stabilizatorji trupa

Primer vaje je drža v 4 opornih točkah oziroma v tuji literaturi boš našel izraz plank.

Poleg krepitve trebušnih mišic priporočam tudi, da ne zanemarjaš vaj, ki krepijo spodnji del hrbta. Kot je izteg trupa leže na tleh: http://steadystrength.com/wp-content/uploads/2013/05/Superman.jpg

plank2.jpg
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: vaje za trebuh     Objavljeno 14.11.2016 ob 15:28
Naj samo opozorim, da 2. vaje (za spodnji del hrbta) ni preveč dobro izvajati kot je prikazano - raje dajmo v zrak le zgornji del telesa, še bolje je iti z nogami in medenico na klop, in se s trupom spustiti nižje od ravnega položaja, ter se od tam dvigati gor.

Re: vaje za trebuh     Objavljeno 14.11.2016 ob 16:39
to se strinjam kar si napisal castaway!

Malo ponesrečena fotka, ki sem jo našel...
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: vaje za trebuh     Objavljeno 14.11.2016 ob 19:29
Ja v bistvu ker je šlo za dost veliko raztrganino mišice naj bi bila sedaj tudi brazgotina velika (čeprav je ne čutim na otip, jo pa vsekakor pri veliko osnovnih vsakdanjih gibih ker brazgotina zateguje). Bil sem na ultrazvoku pred 14 dnevi, kjer je rekla da je čisto zaceljeno in naj počasi se vrnem v rekreacijo in vsakdanje aktivnosti. Fizioterapevt je tudi rekel naj masiram brazgotino in začnem izvajati vaje za krepitev mišic trebuha (sprva brez obremenitev in pravih trebušnjakov, potem pa to stopnjujem). Bolečina je v bistvu vseskozi prisotna (včasih popolnoma odneha včasih pa je kar močna) ampak mislim da je čas da začnem z vajami da ne bo še slabše s to brazgotino.

Drugače pa mi pod tist link nč ne pokaže
Re: vaje za trebuh     Objavljeno 15.11.2016 ob 11:54
tukaj malo boljši prikaz vaje izteg trupa in sicer na žogi
izteg trupa na žogi.jpg
Trener fitnesa FZS, osebni trener | fit-preobrazba.si | spremeni svoj življenjski stil | osebno trenerstvo
Re: vaje za trebuh     Objavljeno 15.11.2016 ob 13:49
Tako bo bolje Paziti še vedno, da ne gremo v hiperekstenzijo. En soliden video za izvedbo na klopi - https://www.youtube.com/watch?v=ph3pddpKzzw . Mogoče celo bolje kot na žogi na začetku - z žogo bi jaz delal v drugi fazi. Sicer čim več giba iz kolkov in čim manj iz hrbtenice. Za ekstenzorje lahko dodaš še bird dog - pravilo narejen je lahko kar zahteven, zraven bodo delale tudi trebušne.

Če se ti bo pri krepitvi zdelo, da je plank za začetek preveč, ga izvajaj z nogami na kolenih. Dodaj tudi stranskega (velja enako glede težavnosti).
Re: vaje za trebuh     Objavljeno 17.11.2016 ob 12:32
Hvala
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov