HRVATSKA
   ÖSTERREICH
   DEUTSCHLAND
   EUROPEAN UNION
   SRBIJA
   BOSNA I HERCEGOVINA
   CRNA GORA
Prazna košarica
Registracija  Prijava  
Prazna košarica
THE Nutrition
Ortoreksija - zasvojenost z zdravo prehrano     Objavljeno 30.11.2016 ob 13:52

http://www.the-nutrition.com/single-clanek/Ortoreksija---zasvojenost-z-zdravo-prehrano/158

Verjetno ste že slišali za motnje hranjenja kot so anoreksija in bulimija. Splošni populaciji manj znana motnja hranjena pa je ortoreksija. Ta motnja se je razvija predvsem pri ljudeh, ki se želijo prehranjevati čim bolj zdravo. Tudi nekateri fitneserji in športniki so izpostavljeni tej motnji. Več o vsem tem v nadaljevanju.

Kaj je ortoreksija?

Ortoreksija je patološka obsedenost z zdravo prehrano. Vsa hrana na jedilniku mora biti čim bolj »čista« v smislu bio ali ekološkega izvora. Prav tako se ljudje s to motnjo v velikem krogu pretirano izogibajo po njihovem mnenju nezdravi prehrani. Ne zdrava prehrana je za njih vse kar ne sodi v začrtane smernice. Takšen način vodi k temu, da samemu sebi omejujejo nabor živil.

Uživanje zdrave prehrane je vsekakor koristno za naše telo, lahko pa postane tudi težava in obsedenost. Strog režim prehrane ortoreksiku ne predstavlja breme ampak mu dviguje samozavest. Posledično takšni ljudje dobijo občutek, da so vredni več.

Kako prepoznati ortoreksijo


Ortoreksik je zadovoljen s svojo zunanjo telesno podobo, vendar omejuje hrano glede na njeno sestavo. Že samo dejstvo, da ne ve kaj je v prehrani ga odvrne od zaužitja takšne prehrane. Gre za nadzor nad hrano in odpravljanje občutka pomanjkanja nadzora.

Prehrana, ki jo uživa ortoreksik ni na voljo v vseh trgovinah, ampak samo v skrbno izbranih. Poleg hrane pa je še tukaj odmerjanje določenih količin živil ter priprava hrane. Nekateri gredo celo tako daleč, da zaradi preveč informacij kaj je zdrava prehrana jedo še samo nekaj živil za katera so prepričani, da so dobra za njihovo zdravje.

Za ortoreksika je značilno tudi to, da agresivno nadleguje svoje najbližje z idejami o zdravi prehrani oziroma vsiljuje svoj način prehranjevanja.

Ortoreksija je nova prehranska motnja

Ortoreksija je novodobna prehranska motnjo, ki jo je leta 1997 raziskal psiholog Steven Bratman. Izraz ortoreksija izhaja iz grške besede ορθο- (ortho, "pravilen"), in όρεξις (orexis, "tek"), dobesedni prevod bi pomenil »pravi tek«, v praksi pa pomeni »pravilna prehrana«. Ortoreksija v psihologiji še trenutno ni sprejeta kot duševna motnja.

Vas zanima če ste podvrženi ortoreksiji? Enostavno lahko opravite Bartmanov test ortoreksije, ki vam ga predstavljamo spodaj.

Bartmanov test ortoreksije - slika v prilogi

Če ste odgovorili na 4 ali več vprašanj z pritrdilnim odgovorom (DA) ste izpostavljeni ortoreksiji.

POMEMBNA JE ZMERNOST

Zdrava prehrana je vsekakor dobrodošla za vsakogar o tem sploh ni dvoma. Hrana je lahko najboljše zdravilo za naše telo in z zdravo prehrano lahko preventivno vplivamo na določena bolezenska stanja. Težava nastopi, kadar posamezniki začnejo s tem pretiravati.

Zmernost je tisto, ki bo na dolgi rok prineslo rezultate. Noben ekstrem ne bo dobro vplival na vašo psiho in telo. Zelo dobro pravilo bi bilo 80% časa uživajte zdravo prehrano, vendar se zavedajte, da lahko 20% časa namenite tudi prehrani, ki ni v skladu z vašimi začrtanimi smernicami zdravega prehranjevanja.

Bodi najboljŠi, Be THE Best

Boštjan Eferl, trener fitnesa FZS in prehranski svetovalec

Član strokovnega THE Team-a
bartmanov test ortoreksije the nutrition.PNG
Copyright 2010-2024 THE Nutrition | Pogoji poslovanja | Pravilnik THE o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov